Louisapolder

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Louisapolder

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984


1. Polder in de gemeente Hulst; opgenomen in het Waterschap Hulster Ambacht (opgericht 1965); oppervlakte ca. 253 ha; hoogteligging 1,3 tot 1,8 m +N.A.P. De afwatering geschiedt via het gemaal Paal Kleine Molenpolder). De polder werd in 1847 in het Verdronken Land van Saaftinge bedijkt door Prosper Louis d'Arenberg, naar wie de Prosperpolder en Prosperdorp zijn genoemd. Het gebied waarop de Louisapolder tot stand kwam (omgeving Veensche moer) was bij militaire inundaties in 1584/85 verloren gegaan. De polder heeft behoord tot de voormalige gemeente Clinge.

2. Polder in de gemeente Terneuzen; opgenomen in het Waterschap De Verenigde Braakmanpolders (opgericht 1965); opp. ca. 27 ha. De polder werd in 1844 op schorren in het Axelsche Gat bedijkt, tegen de westelijke kanaaldijk van het Kanaal van Terneuzen naar Sas van Gent, benoorden Stroodorpe. Hij ontstond door de aanleg van de Westelijke Rijkswaterleiding. De polder is waarschijnlijk genoemd naar één der prinsessen van Oranje-Nassau, kleindochter van Willem I, en heeft ook tot de v.m. gemeente Terneuzen behoord. Thans wordt het poldergebied in beslag genomen door de bebouwing van Sluiskil/Stroodorpe.


AUTEUR

J. Kuipers

LITERATUUR

Wilderom. Tussen afsluitdammen IV. K.J.J. Brand, Oost Zeeuws-Vlaamse polderland. J.P.B. Zuurdeeg, Verenigde Braakmanpolders.