Wim Geelhoed

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Wim Geelhoed
Wim Geelhoed1.jpg
Wim Geelhoed (rechts), foto: J. Midavaine, 1972, Bron: ZB, Zeeuwse beeldbank, nr. 111593
Geboren 3 april 1939 Zoutelande
Beroep judoka

Wim Geelhoed is een judoka en judoleraar, afkomstig uit Zoutelande.

Jeugd

Wim Geelhoed was het zesde van 16 kinderen (11 broers en 5 zussen) uit een Walchers boerengezin. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werden ze vanwege de inundatie gedwongen Walcheren te verlaten. Het gezin leidde daarna een zwervend bestaan in en rond Bergen op Zoom. Tijdens de hongerwinter (1944/45) werd de situatie erg nijpend voor het gezin Geelhoed. Wim ’s moeder stond er alleen voor en om te overleven werden er bloembollen en boomwortels gegeten. Door de zware omstandigheden stierven drie broers van Wim Geelhoed.

Judoka

Wim Geelhoed begon op zijn veertiende – samen met drie broers - met judo en Jiu Jitsu bij Sportschool Felix Janssens in Bergen op Zoom. Janssens was eigenlijk bokstrainer, maar ook een judopionier. Wim Geelhoed was al snel succesvol in het judo. Na een jaar werd hij tweede bij het Nederlands kampioenschap bij de gele banden. De goede prestaties van Wim Geelhoed bleven niet onopgemerkt. Hij belandde uiteindelijk in de nationale kernploeg met Nederlandse toppers als Geesink, Ruska en de gebroeders Snijders.

Eigen Sportschool

Op twintig jarige leeftijd werd Wim Geelhoed docent bij de sportschool van Felix Janssens. Drie jaar later, als 23-jarige, begon Wim Geelhoed in 1962 zijn eigen sportschool met vestigingen in Schore en Zierikzee. De vestiging in Zierikzee ging later bij een brand verloren.

Als sportschoolhouder onderscheidde Geelhoed zich door zijn harde trainingsmethoden. Het komt vaak tot blessures, waardoor vele sporters al snel afhaken. Het leidt er toe dat Geelhoed zijn trainingsmethoden enigszins aanpast. Jonge judoka’s worden vooral uitgedaagd hun grenzen te verleggen via vechtspelletjes als apenkooi, tenenpakkertje en andere zeskamp-achtige spellen. De onorthodoxe methode slaat aan, want de sportschool groeit uit naar zo’n duizend leerlingen. Naast het runnen van een bouw- en sloopbedrijf is Wim Geelhoed hier 7 dagen in de week mee bezig.

Wim Geelhoed in sportschool in Kapelle, foto: J. Midavaine, 1972, Bron: ZB, Zeeuwse beeldbank, nr. 111595

Zijn imago als creatieve spelletjesbedenker wordt ook landelijk bekend. Door de makers van bekende spelprogramma’s als 'zeskamp' en ‘stedenslag’ wordt hij dan ook gevraagd nieuwe spelletjes te bedenken. Tevens wordt hij vanuit het onderwijs gevraagd als docent lichamelijk opvoeding in het voortgezet onderwijs. Het leidt tot een tienjarige carrière in het onderwijs.

Naast het begeleiden van jonge judoka’s doet hij dat overigens ook met jonge turners. Op deze wijze wordt ook de basis gelegd voor de succesvolle turncarrière van zijn dochter Monique Nuijten. Binnen het judo en jiu jitsu legde Wim Geelhoed ook de basis voor de latere successen van Elisabeth Willeboordse, Jessica van der Spil en Lindsay Wyatt.[1]

In 1995 stopte Wim Geelhoed als judoleraar. Zijn sportschool, in Schore, deed hij over aan anderen, onder andere zijn dochter Wilma Geelhoed. Wel beloofde hij zijn beste leerlingen voorlopig nog te blijven trainen.[2] Sportschool Geelhoed bestaat inmiddels meer dan vijftig jaar en is een begrip in Zeeland.[3]

Wim Geelhoed zelf laat ook af en toe zelf nog iets van zich horen. In een interview met de PZC in 2018 uitte hij zijn ongenoegen over een aantal ontwikkelingen in de Nederlandse judowereld.[4]

Auteur

Wim van Gorsel, 2018, herz. 2021

Bronnen

Sites

Noten