Elisabeth Willeboordse

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Elisabeth Willeboordse
Willeboordse OZ.JPG
Bron: Wikimedia Commons
Geboren 14 september 1978 Middelburg
Beroep judoka en arts

Elisabeth Willeboordse is een voormalige Nederlandse judoka, afkomstig uit Middelburg.

Loopbaan als judoka

Elisabeth Willeboordse na het behalen van een beker in 1993, foto: archief PZC, Bron: Krantenbank Zeeland, PZC 11 mei 1993, pag. 16.

Juniore

Elisabeth Willeboordse begon op negenjarige leeftijd te judoën bij sportschool Geelhoed in Goes. Daar voorspelde haar trainer Wim Geelhoed haar op veertienjarige leeftijd een grote internationale toekomst.[1] Elisabeth Willeboordse maakte deze verwachting al snel waar. Op veertienjarige (1992) behaalde zij al de zwarte band en werd op die leeftijd Nederlands kampioen bij de junioren (-56 kg.). In 1993 werd ze tweede van Nederland. Ze werd in 1994 kampioen van Zuid-Nederland en begin 1995 behaalde ze een vierde plaats bij de NK senioren (-61 kg.). Dat jaar werd ze ook tweede bij het NK onder 19 jaar. In 1995 komt ze ook voor het eerst bij de nationale A-selectie.

Landelijke doorbraak

Door haar status als lid van de nationale selectie mocht Elisabeth Willeboordse twee keer per week deelnemen aan de landelijke trainingen onder leiding van Cor van der Geest. Hiervoor reisde Elisabeth Willeboordse vanuit Zeeland wekelijks op en neer naar Nieuwegein.[2]

Na haar nationale doorbraak nam Elisabeth Willeboordse ook steeds vaker deel aan sterk bezette internationale toernooien. Ook daar behaalde ze vele fraaie klasseringen.

In 1996 koos Elisabeth Willeboordse ervoor over te stappen naar sportschool de Rooij in Goirle. Ze kan haar trainingen daar beter combineren met haar studie aan het VWO. Later zal ze in Tilburg ook psychologie gaan studeren.

Internationale prijzen

Elisabeth Willeboordse veroverde eind 1999 voor het eerst de nationale titel in de klasse tot 63 kg. Tussen 2001 en 2003 is Elisabeth Willeboordse veelvuldig uit de running door chronische knieblessures.[3] Eind 2003 veroverde Elisabeth Willeboordse echter toch weer de nationale titel (-63 kg.). Bij het EK in 2004 miste ze echter de finale en kwalificeerde zich daardoor niet voor de Olympische Spelen. In 2005 kwam ze sterk terug en behaalde ze op het EK goud in de klasse onder de 63 kilo. Het motiveerde haar nu alles op alles te zetten de Olympische Spelen van 2008 (Peking) te halen.

Elisabeth Willeboordse stapte in 2006 over naar Budokan in Rotterdam, de eerste commerciële judoploeg van Nederland (o.l.v. Chris de Korte). Ze ging ook in Rotterdam wonen, waar ze geneeskunde kon studeren. In Tampere (Finland) reikte ze dat jaar tot de halve finales - ze verloor van de latere winnares Sarah Clark - maar behaalde wel een bronzen plak.

In 2007 won Elisabeth Willeboordse haar derde Wordcup-wedstrijd. Dit gebeurde in Lissabon, na eerdere zeges in Vejen (Den.) en Moskou (superwereldbeker).[4] Op het WK in Rio de Janeiro van dat jaar behaalde ze brons. Na dit WK won ze ook de twee volgende Worldcupwedstrijden. Vijf Worldcupzeges op rij is een unicum in de judo-historie.

Olympische Spelen

Haar eerste Olympische Spelen waren in Peking (2008). Daar behaalde ze brons na een koka op Driulis González.[5]

Op het WK 2009 (Rotterdam) won Elisabeth Willeboordse brons (-63 kilo). Ze verloor de finale van Yoshie Ueno (Jap.) Tijdens deze match had ze echter veel hinder van een blessure aan haar vinger.[6] Een jaar later won ze echter goud op het EK in Wenen.

In 2012 deed Elisabeth Willeboordse opnieuw mee aan de Olympische Spelen, dit keer in Londen. Het werd een teleurstelling, want ze werd uitgeschakeld in de derde ronde.[7]

Einde carrière

Begin 2013 maakte Willeboordse bekend in april te stoppen met judo. Zij gaf aan haar judocarrière niet meer goed te kunnen combineren met haar studie geneeskunde.[8]

Na haar judocarrière

In 2012 werd bekend dat door bezuinigingen het Ministerie van Defensie per 1 december zou stoppen met de Defensie Topsport Selectie. Voor Elisabeth Willibroordse betekende dit het verlies van haar baan bij Defensie.[9]

Elisabeth Willeboordse woont tegenwoordig in Rotterdam. Ze zet zich onder andere in voor de door haar opgezette Stichting Judo2inspire project 'GEO goes Dutch'.[10]

Medailles

  • Rotterdams Sportvrouw van het jaar (2005)
  • Goud EK 2005 (-63 kg), Rotterdam
  • Brons EK 2006 (-63 kg), Tampere
  • Brons WK 2007 (-63 kg), Rio de Janeiro
  • Brons OS 2008 (-63 kg), Peking
  • Zilver WK 2009 (-63 kg), Rotterdam
  • Goud EK 2010 (-63 kg), Wenen

Auteur

Wim van Gorsel, 2015, herz. 2021

Bronnen

Sites

Literatuur

Noten