Lindsay Wyatt

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Lindsay Wyatt
Lindsay Wyatt1.jpg
Geboren 22 januari 1976 Seoel (Zuid-Korea)
Beroep Jiujitsuka
VIAF [1]

Jiujitsuka uit Goes. Lindsay Wyatt werd in de categorie tot 70 kg. twee keer wereldkampioene (2004 en 2006).

Loopbaan als jiujitsuka

Judoka

Lindsay Wyatt werd geboren in Seoel (Zuid-Korea). Kort na haar geboorte verhuisde ze naar Nederland, waar ze in haar woonplaats Goes vanaf haar vijfde jaar ging judoën bij sportschool Geelhoed. Op haar zesde behaalde Lindsay Wyatt haar eerste Zeeuwse titel. Daarna werd ze elk jaar Zeeuws kampioen in haar gewichtsklasse.

Vanwege haar opvallende prestaties werd Lindsay Wyatt in 1992 geselecteerd voor bondstrainingen in Nieuwegein, maar vanwege de grote afstand stopte ze daarmee. Binnen Zeeland bleef ze - samen met Elisabeth Willeboordse en Jessica van der Spil - in het vrouwenjudo echter de dienst uitmaken.

Vanaf 1997 drong Lindsay Wyatt, die inmiddels in Amsterdam ergotherapie studeerde - en daardoor minder kon trainen, definitief door tot de nationale judotop. Zij deed dat door in haar gewichtsklasse (-66 kg.) op het NK het brons te behalen.

Overstap naar Jiu jitsu

In 1999 stapt Lindsay Wyatt grotendeels over naar Jiu jitsu. Dat doet ze met verve, want nog hetzelfde jaar behaalt ze de nationale titel.[1] Ook in 2000, 2001 en 2002 was zij nationaal de beste. Op het WK debuteerde zij in 2000 met een vijfde plaats (-70 kg.).

In 2003 veroverde Wyatt haar eerste 'grote' medaille als ze op het EK het brons behaalt.[2] Een jaar later greep ze in Madrid haar eerste wereldtitel.[3] In 2005 kon ze vanwege een blessure niet meedoen aan het NK, maar op het EK behaalde ze wel zilver.

In 2006 werd Wyatt, die intussen een opleiding voor brandweervrouw volgde, opnieuw Nederlands kampioen. Dat jaar werd ook weer een WK gehouden. In Rotterdam prolongeerde Wyatt haar wereldtitel.[4] Mede vanwege die prestatie werd ze in februari 2007 gekozen tot Zeeuws sportvrouw van het jaar.

In 2007, 2008 en 2009 behaalde Wyatt opnieuw de nationale titel. Op het WK van 2008 in Zweden verloor Wyatt de finale - haar derde WK-finale op rij - en moest ze genoegen nemen met het zilver.[5]

In 2009 werd opnieuw een EK georganiseerd. In Montenegro behaalde Wyatt een bronzen medaille. Naast internationaal succes op het EK of WK behaalde Wyatt intussen ook prijzen bij de World Games. In 2005 behaalde ze hier brons, in 2009 zilver.

Binnen Nederland is Wyatt in het Jiu jitsu nog steeds een klasse apart. In 2010 behaalde ze voor de vijfde achtereenvolgende keer de nationale titel.

Ook in 2011 won Wyatt opnieuw het NK. Zowel op het EK als het WK behaalde ze een derde plaats. Een jaar later prolongeerde ze haar nationale opnieuw. Op het WK 2012 won ze brons.

2013 werd het laatste jaar in Wyatt's imposante carriere. Opnieuw behaalde ze de nationale titel en wordt tweede op het EK. Bij de worldgames werd ze dat jaar uitgeschakeld in de voorrondes.

Auteur

Wim van Gorsel, 2018

Bronnen

Sites

Noten