Jessica van der Spil

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Jessica van der Spil
Geboren 18 juni 1979 Goes
Beroep judoka

Jessica van der Spil is een voormalige Nederlandse judoka, afkomstig uit Goes. Ze werd twee keer nationaal kampioen in het zwaargewicht.

Loopbaan als judoka

De talentvolle Jessica van der Spil uit Goes krijgt haar judo-opleiding bij sportschool Geelhoed. Op 14-jarige leeftijd, in mei 1994, verovert zij haar eerste nationale titel, als zij in haar leeftijdscategorie (-16) nationaal kampioen wordt in de klasse boven 66 kg. Een jaar later breekt ze definitief door, als ze brons verovert op het NK (senioren) in 's Hertogenbosch.[1]

In 1996 pakt Jessica van der Spil overtuigend de nationale juniorentitel.[2] Deze prestatie zou ze overigens in 1997 en 1998 herhalen. Op basis hiervan wordt Jessica van der Spil uitgenodigd voor de nationale jeugdselectie. Ook bij de senioren blijft Van der Spil succesvol. In november 2017 behaalt ze brons op het NK.

In 1998 wordt Jessica van der Spil geconfronteerd met tegenslag. Tijdens de WK voor junioren in Columbia loopt ze een zware blessure op en ze is daardoor langere tijd uitgeschakeld.[3]

In maart 1999 is Jessica van der Spil terug op de mat. Bij een toernooi in Polen behaalt ze direct een derde plaats. Op het NK in 's Hertogenbosch bewijst ze later dat jaar dat ze weer op haar oude niveau zit. Ze wint in haar klasse (+78) het zilver. Een prestatie die ze een jaar later (2000) overigens zou herhalen.

In 2001 grijpt Jessica van der Spil, die intussen in Groningen woont en studeert, voor het eerst de Nederlandse titel.[4] Dit na een teleurstellend verlopen Universiade in China, waar ze er twee keer in de eerste ronde uitvliegt. De nationale titel geeft haar energie door te gaan.

In 2002 grijpt Jessica van der Spil naast het goud op de NK, maar een jaar later (2003) herovert ze haar titel.[5] Een ander hoogtepunt dat jaar is een derde plaats op de Universiade in Zuid-Korea.

In 2004 wordt Jessica van der Spil geconfronteerd met blessureleed. Een week voor het NK loopt ze een zware kwetsuur op aan haar rechterknie. Vier maanden later, vlak voor rentree, breekt ze haar kuitbeen en is weer voor langere tijd uitgeschakeld. De gedwongen terugval leidt er uiteindelijk toe dat ze besluit prioriteit te geven aan haar maatschappelijke carrière als fysiotherapeute.[6] In het voorjaar van 2006 besluit ze definitief een punt te zetten achter haar judocarrière.[7]

Auteur

Wim van Gorsel, 2018, herz. 2021

Bronnen

Sites

Noten