Sluispolder

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Sluispolder

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984

1. Polder in de gemeente Terneuzen: opgenomen in het Waterschap De Verenigde Braakmanpolders, later Waterschap De Drie Ambachten sinds 2011 Waterschap Scheldestromen: oppervlakte circa 51 hectare: hoogte circa 0,9 meter +N.A.P.: behoort tot het afwateringsgebied Westelijke Rijkswaterleiding Willemskerkepoldér).De Sluispolder kwam omstreeks 1623 tot stand ten oosten van de Goessche Polder(1), in de omgeving van het in 1488 tijdens de burgeroorlog in Vlaanderen verloren gegane Steeland (Steenlant). Hij inundeerde in 1682 en 1808. De polder heeft ook tot de voormalige gemeente Terneuzen behoord. Het oostelijk polderdeel is bij werken ter verruiming van het Kanaal van Terneuzen naar Gent weggegraven.

2. Polder in de gemeente Tholen, rakend aan de Krabbenkreek (vooroever en slikken): opgenomen in het Waterschap Tholen, thans Waterschap Scheldestromen (2011); oppervlakte circa 19 hectare: hoogte gemiddeld 1.1 meter +N.A.P.: afwatering via het gemaal de Noord aan de Noordpolder. De polder is bedijkt in 1877: voordien was hier een inham (circa 19 hectare) van het buitenwater, die gedeeltelijk dienst deed als spuihoezem (genaamd de Groote Bree) ten behoeve van het waterschap Poortvliet Poortvlieten Mallandpolder). De eigenaren van de nieuwe polder waren mr. J.P.R. Tak van Poortvliet, minister van Waterstaat Handel en Nijverheid en de ambachtgerechtigden van Oud-Vossemeer en Vrijberghe (onder andere mr. Snouck Hurgronje).

3. Voormalige polder in West Zeeuws-Vlaanderen; begin in het westen van de Vierhonderd-beoosten-Terhofstedepolder.

4. (Sluuspolre). Voormalige polder(s) onder Zuidzande (West-Zeeuws-Vlaanderen): bekend als de beginnen Oude en Nieuwe Sluispolder. Roos vermeldt een indeling van de aangrenzende Capellepolder waarvan het eerste begin Sluispolder heette.

5 Voormalige polder op Schouwen-Duiveland: in 1531 met de Christoffelpolder vermeld.


AUTEUR

J. Kuipers

LITERATUUR

Wilderom, Tussen afsluitdammen II en IV. K.J.J. Brand, Oost Zeeuws-Vlaamse polderland. J.P.B. Zuurdeeg, Verenigde Braakmanpolders. Gottschalk, Historische Geografie I, 110. Roos, Woordenboek. Van Empel en Pieters, Zeeland, 128, 181. Van der Aa, Aardrijkskundig Woordenboek.