Hontenisse

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hontenisse

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984


Nieuwe gemeente in Oost Zeeuws-Vlaanderen, op 1 april 1970 gevormd uit de voormalige gemeenten Hontenisse en Vogelwaarde; oppervlakte 11578 ha; 7731 inwoners (1981), van wie 3363 in Kloosterzande, waar zich het gemeentehuis bevindt. In de nieuwe gemeente liggen de dorpen en buurtschappen: Baalhoek, Boschkapelle, Delft, Drie-Gezusters, Duivenshoek, De Eek, Groenendijk, Hengstdijk, Hoefkensdijk, Kampen, Kamperhoek, Kloosterzande, De Knapaf, Knuitershoek, De Kraai of Het Kraaike, Krever(s)hil(le), Kruisdorp, Kruispolder, Kruisweg, Kuitaart, Het Lammetje, Lamswaarde, Luntershoek, Margaretsedijk, Molenhoek, Noordstraat, Het Oliekot, Oostdijk, Ossenisse, Oudestoof, Pauluspolder, Rapenburg, Ruischendegat, Rustwat, Saswijk, Schapershoek, Schuddebeurs, Stoppeldijk, Stoppeldijkseveer, Strooie(n)stad, Ter Hole, Vogelfort, Vogelwaarde, Walenhoek, Walsoorden en Zeedorp.

Wapen: Sinds 1817 voerde de gemeente Hontenisse een gedeeld wapen, rechts een Agnus Dei (het lam Gods met kruisvaart) van zilver op een blauw veld, dat is het wapen van Lamswaarde, en links een boom in een pot waartegen een hond opspringt, een voorstelling die al voorkomt op het zegel van Odinus Splinter van Hontenisse uit 1264. Na de gemeentelijke herindeling werd aan de nieuwe gemeente bij K B. van 2 september 1970 een geheel nieuw wapen verleend. Daarin herinnert de monnik aan de cisterciënzers van Ter Duinen, die het Hof ter Zande bewoonden en een groot aandeel hadden in de bedijkingen (vandaar de spade). De kievit komt uit het wapen van Vogelwaarde. De oranjeboom in een pot is afkomstig uit het oude wapen van Hontenisse, maar herinnert ook aan het kroondomein te Kloosterzande. De golvende schuinbalken wijzen op de vele overstromingen in dit gebied.

Vlag: De merkwaardige vlag van Hontenisse werd bij gemeenteraadsbesluit van 6 oktober 1971 ingesteld. De oranje driehoek in het blauwe veld verbeeldt de ligging van de gemeente op een landtong (nisse) in de Honte of Westerschelde, omzoomd door de dijk m(zwart met wit golfschuim). De kleuren oranje, wit, blauw, herinneren aan het kroondomein, dat een belangrijk deel van

de gemeente uitmaakte.

Geschiedenis: De naam van de oude gemeente Hontenisse (gesticht in 1817 en genoemd naar het in 1508 verdronken dorp Oud-Hontenisse Hontenisse, Oud-) is overgegaan op de nieuwe gemeente. De voormalige gemeente bestond uit verschillende dorpen en buurtschappen. Het belangrijkste wooncentrum ontstond in de omgeving van de reeds in de middeleeuwen, in de Zandpolder, gebouwde uithof Ter Zande, die toebehoorde aan de abdij Ter Duinen nabij Koksijde (B.) Het wooncentrum (dorp) kreeg de naam Kloosterzande (een klooster heeft er nooit gestaan).


AUTEUR

J.A. Trimpe Burger


LITERATUUR

Zie bibliografie, topografische ingang.


AFBEELDING

Overzichtskaart gemeente Hontenisse