Vogelwaarde

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Vogelwaarde
Luchtfoto richting Boschkapelle. Foto: J. Midavaine/Slagboom en Peeters, 28-8-1978. Bron: ZB, Beeldbank Zeeland, rec.nr. 31962

Het dorp: kenmerken

Dubbeldorp Boschkapelle-Stoppeldijk, sedert 1 april 1970 binnen de nieuwe gemeente Hontenisse (Oost Zeeuws-Vlaanderen); Vanaf 2003 behorend bij de vergrote gemeente Hulst. In 2021 woonden er 1.865 mensen in Vogelwaarde.

Van 1936 tot 1970 was er ook een gemeente Vogelwaarde (gemeentehuis te Stoppeldijk). Eén van de laatste besluiten van de gemeenteraad van Vogelwaarde was om de namen Boschkapelle en Stoppeldijk voortaan aan te duiden als het dubbeldorp Vogelwaarde; zodoende is de in 1936 ontstane gemeentenaam bewaard gebleven na de gemeentelijke herindeling in 1970.

Wapen

Bij K.B. van 9 november 1938 kreeg de toen nieuw gevormde gemeente een wapen met vier vogels op een waard. Hiervoor werden kieviten gekozen omdat deze in de gemeente zoveel voorkomen. Het getal vier duidt op de vier vroegere gemeenten, die in de voormalige gemeente Vogelwaarde waren samengevoegd.

Vlag

De vlag van Vogelwaarde werd bij gemeenteraadsbesluit van 24 juli 1964 ingesteld. Hij is geïnspireerd op het wapen, waarbij terwille van de eenvoud, maar één kievit is overgebleven. De vier velden symboliseren de vier vroegere gemeenten en tevens de afwisseling van gouden korenvelden en groene weiden. Merkwaardigerwijs is de kievit met de achterkant naar de vlaggestok gekeerd, een houding die maar zelden op vlaggen voorkomt. De buurtschappen die tot de voormalige gemeente Vogelwaarde behoorden, waren: Kamperhoek, Drie Gezusters, Ruischen de Gat, Saswijk, Schapershoek en Stoppeldijkse Veer van de vroegere gemeente Boschkapelle; Oostdijk en Oude Stoof van de vroegere gemeente Hengstdijk; Knuitershoek, Molenhoek, Walenhoek en Zeedorp van de vroegere gemeente Ossenisse; Kampen, Luntershoek, Margret, Margretsedijk, Patrijzenhoek, Pauluspolder, Rapenburg en Vogelfort van de vroegere gemeente Stoppeldijk.

Auteur

J.A. Trimpe Burger

Literatuur

Wilderom, Tussen afsluitdammen IV.

Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984