Schelde-rijnverbinding

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schelde-rijnverbinding

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984

Vaarweg van Antwerpen naar Rotterdam en de Rijn. Reeds bij de scheiding van de Zuidelijke en de Noordelijke Nederlanden in 1839 was sprake van een Schelde-Rijnverbinding. In het scheidingsverdrag was bepaald dat Nederland aan België vrije doorvaart van de Schelde naar de Rijn zou waarborgen. Om daaraan te voldoen werd het Kanaal door Zuid-Beveland gegraven en in 1866 geopend. Hoewel de scheepvaart via deze vaarroute over het algemeen vrij vlot verliep is van Belgische zijde meermalen gepleit voor de aanleg van een kanaal

van Antwerpen naar de Moerdijk. het zogenaamde Moerdijk kanaal, en later voor een kanaal via

Kreekrak en Eendracht. Beide plannen kwamen niet tot uitvoering. De in 1949 benoemde commissie Van Cauwelaert-Steenberghe had meer succes. Op 13 mei 1963 werd het contract getekend voor aanleg van de huidige Schelde-Rijnverbinding. De verbinding loopt vanuit Antwerpen door de schorren van Ossendrecht via de Kreekrakdam door het verdronken land van Zuid-Beveland of Reimerswaal om daarna via een "gekanaliseerde" Eendracht de Slaakdam te doorsnijden en in het Krammer/Volkerak uit te monden. In de circa 35 kilometer lange vaarweg is ten noorden van de Kreekrakdam een schutsluizencomplex gebouwd. Voor het wegverkeer werden een zevental verkeersbruggen en voor het railverkeer een spoorbrug over de Schelde-Rijnverbinding gebouwd. De werken zijn uitgevoerd in de jaren 1967-1976. In 1975 werd de Schelde-Rijnverbinding voor de scheepvaart opengesteld. Tot de voltooiïng van de compartimenteringsdammen, de Oesterdam en de Philipsdam, zal het gedeelte ten noorden van de Kreekraksluizen aan de getijbeweging onderhevig blijven. Daarna zal men kunnen spreken van een Schelde-Rijnkanaal.


AUTEUR

M.H. Wilderom

AFBEELDINGEN

De oude Eendracht opgenomen in de Schelde-Rijnverbinding. Op de achtergrond de stad Tholen. Kleurenplaat tegenover pagina 48: De Schelde-Rijnverbinding. Op de voorgrond Zuid-Beveland met de Kreekraksluizen; rechtsboven Bergen op Zoom, linksboven Tholen (1975).