Schaar

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Schaar

Diepe geul in een groter water. In Zeeland: diepe geul in de zeearmen.

Brouwershavensche Gat: Schaar van Renesse, ten noorden van Renesse en ten zuiden van de hoofdgeul van het Brouwershavensche Gat.

Oosterschelde: Schaar van Colijnsplaat: Schaar van Onrust. ongeveer gelegen tussen de Roompot en de Veerse Dam: Schaar van Roggenplaat tussen deze schaar en de Hammen (noorden) ligt de Roggenplaat. Op het westelijk gedeelte daarvan ligt t.b.v. de Oosterscheldedam het 'Werkeiland op de Roggenplaat'); Schaar van Vuilbaard, ten zuiden van de Roompot en ten westen van de Over

loop van Zierikzee (in de Schaar van Vuilbaard zijn in 1970 en later overblijfselen van een Nehalennia-heiligdom aangetroffen); Schaar van Yerseke, ten noorden van Yerseke.

Westerschelde: Schaar van de Noord, ten noorden van het Verdronken Land van Saaftinge; Schaar van Ouden Doel. op Belgisch gebied. waar de rivier nog Schelde heet; Schaar van Spijkerplaat, tussen de Spijkerplaat (noorden) en de Hooge Platen/Hooge Springer (zuiden), zie Hoofdplaatpolder; Schaar van Valkenisse, aan Zuidbevelandse zijde, ten zuidoosten van de Schaar van Waarde en ten noorden van de Platen van Valkenisse: Schaar van Waarde, aan Zuidbevelandse zijde, tussen het Zuidergat (westen) en de Schaar van Valkenisse (zuidoosten): Schaar van Walsoorden. op de topografische kaart aangeduid als Bocht van Walsoorden, drong door bochtwerking sterk naar de zeedijk op. Zie ook Zeeuwse stromen.


AUTEUR

J. Kuipers

LITERATUUR:

Wilderom. Tussen afsluitdammen I tm. IV.