Kor En Bot

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kor En Bot

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984


Een in Zeeland actief 'Genootschap' of werkgroep op het gebied der paleontologie; de bakermat en het domicilie van Kor en Bot is de stad Zierikzee. De werkgroep houdt zich sedert de oprichting in 1951 intensief bezig met de studie van uit de Zeeuwse wateren afkomstige fossielen, in het bijzonder beenderen van prehistorische dieren. Ofschoon de geschiedenis van het opvissen van fossiele botten op zich al meer dan een eeuw oud is, zou het tot 1951 duren voor men met behulp van viskorren doelbewust naar fossielen in de Ooster- en Westerschelde en de Noordzee is gaan vissen. Vanaf genoemde datum ondernam Kor en Bot jaarlijks een botten-vistocht (in 1961 werd zelfs een maand achter elkaar gevist). Het initiatief daartoe was in 1951 uitgegaan van P. van Beveren (Zierikzee), J.M. de Nooyer (Renesse) en de gebroeders Schot (mosselvissers te Zierikzee; eigenaren van de ZZ 8 'Wilhelmina', een van korren voorzien schip, gebruikt voor het vissen van mosselzaad en mossels. In 1980 is dit schip, waarmee veel tochten voor de wetenschap werden gemaakt, vervangen door de ZZ 8 Levina Wilhelmina' van de gebroeders Jaap en Wim Schot, zonen van de inmiddels overleden B.W. Schot; zij zetten de traditie van hun vader, die als een van de grondleggers van Kor en Bot moet worden beschouwd, met minstens zoveel enthousiasme voort).

Een stimulans tot de jaarlijkse expedities naar de 'Zeeuwse mammoetkerkhoven' is zeker ook uitgegaan van prof.dr. I.M. van der Vlerk (Rijksuniversiteit Leiden), welke hoogleraar in 1951 tijdens de in Middelburg gehouden Akademiedaeen een lezing heeft gehouden over het IJstijdsak (Pleistoceen, ondergrond). Hij wees op het waardevolle dat mossel- en garnalenvissers in hun korren naar boven brengen, t.w. beenderen van o.a. mastodont, mammoet, wolharige neushoorn, reuzenhert, steppewisent en oerrund, maar ook walvissen en zelfs van Miocene potvissen. De eerste tochten van Kor en Bot stonden onder leiding van prof.dr. H. Engel (Zoölogisch Museum, Amsterdam), bijgestaan door stafleden van het Rijksmuseum voor Natuurlijke Historie (Leiden), het Rijksmuseum voor Geologie en Mineralogie (Leiden), het Instituut voor Antropobiologie van de Rijksuniversiteit Utrecht en door conservatoren van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen te Middelburg en het Gemeente Museum te Zierikzee. Zij belastten zich met de registratie, de terminatie en interpretatie van het gevondene, dat tenslotte over de verschillende musea en verzamelingen werd verdeeld. Aan doel en opzet van Kor en Bot is sindsdien weinig veranderd.


AUTEUR

J.A. Trimpe Burger


AFBEELDING

De ZZ8, een boot uitgerust met korren, door de werkgroep 'Kor en Bot' gebruikt voor het vissen naar fossielen in de Ooster- en Westerschelde (1972). Onderkaak met kies (fragment) van een mammoet, opgevist voor de kust van Schouwen (1979). De kor (schrobnet) wordt onder het toeziend oog van leden van de vereniging 'Kor en Bot' binnenboord gehaald.