Heer Janszpolder

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Heer Janszpolder

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984


1. Polder in de gemeente Borsele, gelegen aan de Westerschelde (Biezelingsche Ham); opgenomen in het Waterschap de Brede Watering van Zuid-Beveland (opgericht 1959), thans Waterschap Noord- en Zuid-Beveland; oppervlakte ca. 8 ha. In de polder ligt het gemaal Maelstede (2 diesel-aangedreven schroefcentrifu g aalpompen; capaciteit 2 x 266 m' per minuut bij opvoerhoogte 2,75 m; bemalingsgebied M50 ha: gesticht 1973). Deze oostelijke Zwakepolder werd bedijkt tussen 1347 en 1381, ten zuiden van de Heer Geertspolder; hij dankt zijn naam aan de bedijker, Heer Jan van de Maalstede. Hij werd ook Polder van Schuddebeurse genoemd. De polder is veel groter geweest; ca. 84 gemeten zijn verloren gegaan; het verloren deel ligt thans in de Willem Annapolder. Na diverse malen in de 16e eeuw overstroomd te zijn werd het poldertje in 1597 in zijn huidige vorm herdijkt. De Heer Janszpolder heeft behoord tot de voormalige emeente 's-Gravenpolder; tot 1959 maakte hij deel uit van het waterschap Ooster-Zwake, dat verder nog de Ooster Zwakepolder omvatte.

2. Polder in de gemeente Wissenkerke (N.Bev.); opgenomen in het Waterschap Noord-Beveland (opgericht 1959), thans Waterschap Noord- en Zuid-Beveland; oppervlakte ca. 331 ha; hoogteligging gem. 0,9 M+ N.A.P. De suatie vindt gedeeltelijk plaats via het gemaal aan de Willempolder en deels via het gemaal aan de Jacohapolder. In de polder ligt het dorp Kamperland.

De bedijking van de Heer Janszpolder kwam in 1699 gereed; oorspronkelijke oppervlakte van de polder ca. 316 ha. De polder behoorde aan de heerlijkheden Wissenkerke/Geersdijk, Kampensnieuwland, Oud Kampen en Soelekerke. Hij dankt zijn naam aan de oude St.-Janspolder, die in 1510 inundeerde. Heer Janszpolder overstroomde hij de stormvloed van 15 januari 1808. Tot 1959 maakte de polder deel uit van het uitwateringswaterschap Heer Jansz e.a. (opgericht 1879).


AUTEUR

J. Kuipers


LITERATUUR

De Bruin en Wilderom, Tussen afsluitdammen. Wilderom, Tussen afsluitdammen C. Dekker, Zuid-Beveland. Roessingh, Waterschap Ooster-Zwake.