F.K. Adriaanse

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
F.K. Adriaanse
FK Adriaanse.jpg
Advocaat en violist mr. F.K. Adriaanse repeteert met diens echtgenote en klaveciniste mr. M. Adriaanse-Quint voor een concert in de Lutherse of Sint Augustinuskerk aan de Zuidsingel nr. 70 te Middelburg. Fotograaf onbekend, ca. 1970. Bron: ZB, Beeldbank Zeeland, rec.nr. 169490
Geboren 1930 Middelburg
Beroep violist en advocaat

Biografie

F.K. Adriaanse was de zoon van Francoise Willem Adriaanse en de kleinzoon van Johannes Adriaanse. Evenals zijn grootvader en zijn vader werd F.K. Adriaanse advocaat. Dat was aanvankelijk niet de bedoeling. Als jongen van zestien trok hij in zijn eentje naar Amsterdam waar hij onder andere les kreeg van bekende violisten als Jo Juda en Oscar Back. Na een paar jaar besefte hij dat een leven als violist hem toch niet aantrok en begon hij evenals zijn vader en grootvader aan de studie rechten. Als advocaat was F.K. Adriaanse vooral geïnteresseerd in maritieme zaken. De nabijheid van de Schelde speelde daar een belangrijke rol in. Naast 'natte zaken' behandelde F.K. Adriaanse ook veel echtscheidingen en verkeerszaken. Uit dit laatste ontstond bij hem ook een specialisatie als letselschadeadvocaat. F.W. Adriaanse nam op 5 oktober 1995 op 65-jarige leeftijd afscheid van de advocatenpraktijk. Als letseladvocaat ging hij nog door tot 1997.

Trivia

Naast zijn werk als advocaat maakte F.W. Adriaanse ook furore als concertmeester van het Zeeuws Orkest. Zijn dochter, Ella C.B. Adriaanse, zette de familietraditie voort en werd eveneens een bekend advocaat. Zij heeft inmiddels een eigen advocatenkantoor in Amsterdam.

Bronnen

Auteur

-W. van Gorsel, 2022

Noten