Boschkapelle/EvZ1982-1984

Uit Wiki ZB
Versie door Wim van Gorsel (overleg | bijdragen) op 17 mrt 2022 om 14:56 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Infobox | above = Boschkapelle (het Bosken) }} '''Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984''' Dorp, parochie en voormalige gemeente in Oost Zeeuws...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Boschkapelle (het Bosken)

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984


Dorp, parochie en voormalige gemeente in Oost Zeeuws-Vlaanderen; in 1936 gemeente Vogelwaarde en bij de gemeentelijke herindeling van 1 april 1970 in g edeeld bij de nieuwgevormde gemeente Hontenisse. Het land bouwdorp ligt ten westen van Stoppeldijk in de Stoppeldijkpolder (1644/'45). Eén van de laatste besluiten van de gemeenteraad van Vogelwaarde was om de namen Boschkapelle en Stoppeldijk voortaan aan te duiden als het dubbeldorp Vogelwaarde. De in 1936 ontstane gemeentenaam Vogelwaarde heeft men zodoende bewaard; Boschkapelle en Stoppeldi k zijn inmiddels vrijwel aan elkaar gegroeid. Tot de oorspronkelijke gemeente Boschkapelle (tot 1936) behoorden: Kamperhoek, Drie Gezusters, Ruischende Gat, Saswijk Schapershoek en Stoppeldijkse Veer.

Wapen: Dit, uit wapenkundig oogpunt weinig fraaie plaatje van een kapel in een bos werd op 31 juli 1817 als wapen voor de gemeente Boschkapelle bevestigd. De kleurenzijn ontleend aan het Koninklijk wapen ('s Konings kleuren).

Varia: Kermis op de tweede zondag in september en maandag d.a. v.

Geschiedenis: Bosch kapelle, aanvankelijk gelegen in het Axeler Ambacht, is ontstaan na de inpoldering van de polder Stoppeldijk in de eerste helft van de I7e eeuw. De oudste benaming van de buurtschap was het 'Bosken', waarschijnlijk genoemd naar een klein bos dat daar ter plaatse heeft gelegen. De eerste bewoners kwamen uit het Land van Hulst, het Land van Axel en uit Vlaanderen. De meeste bewoners waren rooms-katholiek. Ze kre g en in 1695 een vaste pater recollect die voor hen zorgde. Ter plaatse werd een schuurkerk je of kapelletje gesticht. Patroonheiligen waren Petrus en Paulus. Uit de samenvoeging Bosch en deze kapel zou de naam Boschkapelle zijn ontstaan. In 1763 namen de seculieren de plaats in van de recollecten. In de tweede helft van de 18e eeuw werd er een nieuwe schuurkerk gebouwd, die in 1811 werd vervangen door een normale kerk. De huidige kerk is gebouwd in 1875 en werd op 14 maart 1876 ingezegend door de deken van Hulst. De architect was P. Soffers. De stenen voor de kerk werden te Boschkapelle zelf gebakken. In 1926 werd de kerk vergroot. Er bevinden zich schilderijen van Joan Collette.


AUTEUR

J.A. Trimpe Burger

LITERATUUR

Zelandia Illustrata XII, 723-724. Wilderom, Tussen afsluitdammen IV, 65-66.

AFBEELDING

De ingang van de R.K. kerk in Boschkapelle.