Stroodorpepolder

Uit encyclopedie van zeeland
Versie door Maintenance script (overleg | bijdragen) op 20 mrt 2014 om 14:07 (Importing text file)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Stroodorpepolder

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984

1. Polder in de gemeente Reimerswaal, aan de Oosterschelde (Verdronken Land van Zuid-Beveland). opgenomen in het Waterschap de Brede Watering van Zuid-Beveland, thans Waterschap Noord- en Zuid-Beveland; opp. ca. 42 ha; hoogte gem. 1 m + N.A.P.; afwatering via het gemaal Waarde in de Waardepolder. De polder werd in 1808 bedijkt op het schor van Stroodorpe. Deze naam is waarschijnlijk afgeleid van de aanwezigheid van strohutten, die dienden als onderkomen voor de dijkwerkers, die aan de dijkaanleg van de Mairepolder werkten. De Stroodorpepolder werd ook Molenpolder genoemd, naar een oude watermolen ter plaatse. De polder inundeerde in 1825 en 1906. Hij behoorde tot de voormalige gemeente Krabbendijke en maakte deel uit van het uitwateringswaterschap Waterschap De Valkenissegeur (opgericht 1879; Emmanuëlpolder).

2. Polder in de gemeente Terneuzen, opgenomen in het Waterschap De Verenigde Braakmanpolders, thans Waterschap De Drie Ambachten; opp. ca 17 ha; hoogteligging ca. 1.4 tot 2.0 m + N.A. P. Deze ten zuiden van Sluiskil gelegen polder kwam in 1825 tot stand bij de kanaalwerken Terneuzen-Sas van Gent en is genoemd naar het strohuttenkamp van de kanaalgravers; ter plaatse ontstond in de polder langs het kanaal de buurtschap Stroodorpe. De Stroodorpepolder behoor de tot de voormalige gemeente Westdorpe en werd ook wel Klein poldertje bij L. de Backer of Strooyendorpe genoemd.


AUTEUR

J. Kuipers

LITERATUUR

K.J.J. Brand, Oost Zeeuws-Vlaamse polderland. J.P.B. Zuurdeeg, Verenigde Braakmanpolders. Wilderom, Tussen afsluitdammen III en IV. Roessingh, Stroodorpepolder.