V.v. Zeelandia Middelburg
Zeelandia-Middelburg is een amateurvoetbalvereniging uit Middelburg. De club is op 22 juni 2001 ontstaan na een fusie tussen Zeelandia en v.v. Middelburg. In 1966, 1967 en 1969 was de laatstgenoemde club landskampioen bij de zondagamateurs.[1]
Kenmerken club
Zeelandia Middelburg heeft ongeveer 1.150 leden, met inbegrip van een bridgeafdeling en recreatieve sportgroepen voor ouderen. Zeelandia Middelburg heeft zes seniorenelftallen, waarvan er een op zaterdag en de rest op zondag in de competitie uitkomt. De jeugdafdeling telt een kleine vijftig teams. Zeelandia Middelburg speelt in een groen-wit (horizontaal) gestreept shirt met zwarte broek.
De vereniging speelt haar wedstrijden op sportpark De Veerse Poort en beschikt over vijf voetbalvelden en drie trainingsvelden waarvan er één uitgerust is met kunstgras (realisatie: juli 2011) met daaraan vast een veldschakeling met drie miniveldjes speciaal voor de allerjongste leden. Er zijn vijftien kleedkamers met twee EHBO/verzorgruimtes, drie scheidsrechterkleedkamers en één instructieruimte. De tribune telt 420 zitplaatsen.
Zeelandia Middelburg speelt vanaf het seizoen 2013/2014 in de Tweede klasse zondag, nadat het in het seizoen 2012/13 kampioen werd in de Derde klasse. In het seizoen 2014-2015 wist de club via de nacompetitie promotie af te dwingen naar de Eerste klasse.
Geschiedenis
Oprichting
Rond 1900 kon men in Middelburg in clubverband voetballen bij MVV Zeelandia en MVV Olympia. Deze laatste club is opgericht op 1 december 1894 en meldt zich in 1897 aan bij de NVB (Nederlandse Voetbal Bond). In 1900 wordt voor het eerst een Zeeuwse competitie opgericht met Olympia en EMM (uit Vlissingen). Die competitie wordt gewonnen door Olympia, met 13 punten uit 8 wedstrijden.
Door fans van Zeelandia werd op 1 maart 1910 daarnaast nog de club Klein Zeelandia gesticht. Hun thuishaven werd vooral het Molenwater. Het 'andere' (overgebleven) Zeelandia fuseerde in 1916 met Olympia tot de nieuwe club MV & AV Middelburg. Omdat Olympia op hoog niveau speelde en Zeelandia weer over een goed veld beschikte, lag een fusie daarom voor de hand. Klein Zeelandia ging verder onder de naam MV & AV Zeelandia (MV & AV=Middelburgse Voetbal en Atletiek Vereniging).
Accommodatie
Zeelandia speelde aanvankelijk op het Molenwater, waar het vaak 'vechten' was om het beste stukje veld. Middelburg werkte zijn trainingen en wedstrijden af achter de oude meelfabriek aan de Kleverskerkseweg. Omgekleed werd aanvankelijk in hotel Du Commerce, aan de Loskade. Later kwam er een eigen kleedgelegenheid aan de Kleverskerkseweg. Voor water maakte men gebruik van de regenton.
Vanaf het jaar 1921 maakte Zeelandia gebruik van gemeentelijk sportpark De Nadorst. Middelburg deed dit pas na de oorlog. Overigens verwijst de term 'Nadorst' naar de herberg annex bierkroeg “de Nadorst”, die daar ooit in de 17de en 18de eeuw stond. Hier gingen de boeren (knechten) die uit de stad terugkeerden nog even een afzakkertje halen. Soms wat teveel, vandaar deze naam.
Op sportpark De Nadorst werd in 1953 met behulp van leerlingen van de ambachtsschool in 1953 een eensteenstribune gebouwd. Beide clubs maakten tot de verhuizing naar sportpark De Veerse Poort, in 2001, gebruik van de Nadorstvelden.[2]
1916-1963
Na de oprichting in 1916 speelde Middelburg aanvankelijk in de 1e klas. Vooral de eerste jaren waren succesvol, toen twee keer een derde plaats werd behaald, achter NAC en Willem II. Bekende spelers uit die tijd zijn onder andere Jo Schot, De Leander, Heijboer, Oele, Koster en Piet Adriaanse. Middelburg werd kampioen in het seizoen 1924/25, in 1931/32 (promotie naar 1e klasse), in 1934/35, in 1936/37, in 1938/39 en tenslotte in 1950/51. In dat laatste seizoen behaalden alle vier seniorenteams de titel. Het kampioenschap in 1951 betekende promotie naar de tweede klas.
In het jaar 1924 stond Middelburg op het punt te promoveren naar de eerste klas, maar ging het mis door de zgn. telegram-affaire. Op weg naar de laatste uitwedstrijd tegen Breda kwam het bericht dat de wedstrijd zou zijn afgelast, maar dat gold alleen voor een lager elftal. Het niet opkomen voor de laatste wedstrijd kostte 2 verliespunten en het kampioenschap, dat naar Roosendaal ging.
1963-1972: het Ajax van de amateurs
In 1963 promoveerde Middelburg via een fraai kampioenschap - slechts zes verliespunten - na 29 jaar weer naar de eerste klas. Met deze promotie werden de grote succesjaren van Middelburg ingeluid. In 1966 werd voor het eerst het districtskampioenschap Zuid I binnengehaald. Daarna werd ook de landtitel bij de zondagamateurs behaald door de finale te winnen van Quick '20 uit Oldenzaal (0-3 winst en 0-0). Een jaar later werd deze prestatie herhaald. Opnieuw was er een kampioenschap in de eerste klasse en werd de landstitel veroverd, ditmaal tegen het Amsterdamse AFC (0-2 winst en 2-1 winst).[3] Ook in het jaar 1968 was Middelburg succesvol. Opnieuw behaalden ze de eerste plaats in de eerste klasse, maar in de strijd om de nationale amateurtitel speelde men geen grote rol. De nationale titel ging dat jaar naar het Amsterdamse DCG. Het laatste succesvolle jaar voor Middelburg was 1969. Voor de vierde achtereenvolgende maal werd het kampioenschap behaald in de eerste klasse en opnieuw werd de landstitel veroverd. Over twee wedstrijden was men te sterk voor SC Enschede (3-0 winst en 0-0).[4] De strijd om de algemene amateurtitel - dat jaar voor het eerst gespeeld - tegen de amateurkampioen van het zaterdagvoetbal (VVOG uit Harderwijk) ging verloren na verlenging en na penalties (2-1 winst, 1-0 verlies).
Het viervoudige districtskampioenschap in de eerste klas (in successie) en het drievoudige landskampioenschap bij de zondagamateurs blijft een unieke prestatie binnen Nederland. Alleen de Bredase club De Baronie wist later ook 3 keer de landstitel bij de zondagamateurs te behalen.
Middelburg werd door de (nationaal bekende) sportverslaggever Maarten de Vos in die tijd ook wel het 'Ajax van de amateurs' genoemd. Hij verwees daarbij naar de speelstijl van de Middelburgers, die - op amateurniveau - tactisch gezien sterke gelijkenis vertoonde met het Ajax van Rinus Michels. Kenmerkend voor dit 'totaalvoetbal' was de nadruk op het positiespel, het voortdurend switchen van posities en een hoog bal- en beweegtempo. Met de door trainer Piet Lindenberg ingeslepen speelwijze was hij zijn tijd duidelijk vooruit. In de beginjaren van deze periode waren er slechts weinig amateurploegen die waren opgewassen tegen het uitgekiende Middelburgse spel.
Vanaf eind 1969 begon de neergang van de Middelburgse kampioensploeg. Dragende spelers als Wim Groenewegen of Jan Bostelaar stopten, anderen zoals Henny Wijs (Sparta) of Arie Delmotte (NAC) gingen verder in het profvoetbal. Kwalitatief mindere spelers kwamen er voor terug. In 1972 degradeerde Middelburg weer uit de eerste klas.
1972-2001: neergang
In de jaren zeventig en tachtig speelt Middelburg afwisselend vooral in de tweede en eerste klasse. Door de invoering van de hoofdklasse (in 1975) - en later daarboven ook nog de topklasse (2011) - komt de club nooit meer uit op het hoogste amateurniveau. In de jaren negentig zakt Middelburg sportief verder af en belandt zelfs in de vierde klasse. Zeelandia pendelt in de jaren zestig tot en met de jaren negentig heen en weer tussen de vierde klasse KNVB en de eerste klasse, afdeling Zeeland.
Tussen Zeelandia en Middelburg is van oudsher een sterke rivaliteit geweest. Zeelandia werd gezien als de arbeidersclub, Middelburg meer de club van de ambtenaren en middenstanders. Begin jaren negentig was er toenadering in het zgn. nadorstoverleg, waarin een verbetering van de accommodatie voorop stond. Zo kwam het tot een gezamenlijke bekostiging van een complete lichtinstallatie. Geleidelijk is de toenadering tussen beide clubs de aanzet geweest tot een fusie, die uiteindelijk in 2001 werd voltooid. Bij beide clubs ontstond steeds meer het besef dat zowel sportief als financieel een fusie de enige mogelijkheid was om te overleven. In de nieuwe wijk Veerse Poort werd door de fusieclub het nieuwe sportcomplex in gebruik genomen. Het nadorstterrein verloor zijn functie als sportcomplex en werd volgebouwd met een nieuwe woonwijk.
2000: MZVC
Hoewel de voetbalclub Middelburg altijd een zondagsclub is geweest, is er bij de senioren (18+) ook altijd plaats geweest voor een of meerdere zaterdagteams. In 2000 - dus net voor de fusie met Zeelandia - besloot de zaterdagtak zich af te scheiden van de (veel grotere) zondagtak en een aparte club op te richten. De naam van de nieuwe club was M.Z.V.C. (Middelburgse Zaterdag Voetbal Club)[1]. De nieuwe vereniging startte in het seizoen 2000/2001 in de vierde klas en wist in 2013 zelfs te promoveren naar de tweede klas. Na een jaar volgde echter weer degradatie naar de derde klas. MZVC maakt sinds 2001 eveneens gebruik van het nieuwe sportcomplex in de Veerse Poort. Het beschikt daar over een eigen clubhuis.
2001-heden: nieuwe start
De nieuwe fusieclub begon in 2001 in de derde klasse zondag en bleef een groot aantal jaren actief op dit niveau. In 2010 degradeerde de club echter naar de vierde klas, maar een jaar later was men terug op het oude niveau. Na vier jaar volgde een nieuwe promotie, naar de tweede klas. In het seizoen 2014/2015 werd Zeelandia-Middelburg verassend kampioen en promoveerde het sinds zeer lange tijd weer naar de eerste klas. Het verblijf in deze klasse bleef echter beperkt tot een seizoen. Tussen 2016/2017 en 2018/2019 speelde het eerste elftal weer in de tweede klasse.
Overstap naar het zaterdagvoetbal
In 2019 is Zeeland-Middelburg, evenals de meeste andere Zeeuwse zondagsclubs, overgestapt naar het populairdere zaterdagvoetbal. Als nieuwkomer is gestart in de laagste (vierde) klasse. Inmiddels (2021) speelt de club in de derde klasse.
Auteur
Wim van Gorsel, 2015, herz. 2021
Bronnen
Audiovisueel materiaal
Literatuur
Sites
- Krantenbank Zeeland, Provinciale Zeeuwse Courant, 19 juni 1967, pag. 7. en Krantenbank Zeeland, in: PZC, 7 juli 1969, pag. 7.
Noten
- ↑ Omroep Zeeland, Middelburg landskampioen in 1967, 13 juni 2014
- ↑ Krantenbank Zeeland, 'Afscheid van het Wembley van Zeeland', in: PZC, 18 mei 2001, pag. 27.
- ↑ Krantenbank Zeeland, 'Middelburg prolongeerde zijn landstitel: weer winst op AFC', in: Provinciale Zeeuwse Courant, 19 juni 1967, pag. 7.
- ↑ Krantenbank Zeeland, 'Middelburg magistraal kampioen!', in: Provinciale Zeeuwse Courant, 7 juli 1969, pag. 7.