Arie Delmotte

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Arie Delmotte
Arie Delmotte.jpeg

Arie Delmotte
Geboren 10 februari 1946 Dordrecht
Beroep profvoetballer en offset-drukker

Voetballer van NAC Breda, afkomstig uit Middelburg.

Voetballoopbaan

Middelburg

Arie Delmotte begon zijn voetballoopbaan in 1953 in de jeugd van de vv Middelburg. Al op vijftienjarige leeftijd (in 1961) maakte de fysiek sterke Delmotte zijn debuut in het eerste elftal, waar hij vanwege zijn multifunctionaliteit op vele plaatsen werd ingezet. Eerst als rechtsbuiten, later vooral als rechtsachter. Twee jaar later (1963) werd het kampioenschap behaald in de tweede klasse en promoveerde Delmotte met Middelburg naar de eerste klasse. Dit was het begin van een zeer succesvolle periode voor de zondagclub. Zowel in 1966, 1967 als in 1969 werd door Middelburg de landstitel bij de zondagamateurs behaald. Vanwege zijn goede spel werd Delmotte veertien keer opgeroepen voor het Nederlands amateurelftal en won hij in 1968 de titel van beste amateurvoetballer van Nederland.[1] Vanwege zijn opvallende prestaties was er elk jaar veel belangstelling van profclubs.

NAC

In 1970 verlaat Delmotte, na vele jaren trouwe dienst, Middelburg en tekent op 24-jarige leeftijd een profcontract bij de Bredase eredivisieclub NAC.[2] Bij NAC verovert Delmotte geleidelijk een vaste plaats in het eerste elftal.[3] Hij groeit ook langzaam naar een rol van degelijke mandekker, die het gerenommeerde eredivisie-aanvallers bijzonder lastig maakt te scoren.[4] Delmotte krijgt geleidelijk wel steeds meer te maken met slepende blessures, waardoor hij vanaf zijn derde contractjaar regelmatig wedstrijden moet missen. Delmotte blijft tot de zomer 1976 bij NAC. Zijn contract wordt daarna niet meer verlengd. Hij gaat daarna als amateur verder bij hoofdklasser TSC uit zijn woonplaats Oosterhout.

Arie Delmotte (nr. 6) oog in oog met Willem van Hanegem, foto: PZC

Een absoluut hoogtepunt in Delmotte's profcarrière vormt het winnen van de KNVB-beker in 1973. De Bredase club wint - met Delmotte in de basis - verrassend de bekerfinale van het favoriete NEC (0-2).[5] Door deze bekerwinst speelt NAC in september en oktober 1973 twee Europacupwedstrijden, tegen het Oost-Duitse FC Magdeburg. De Bredase club - zonder de geblesseerde Delmotte - wordt in dit toernooi uitgeschakeld door de club uit de DDR (0-0 en 0-2).

Persoonlijk

Arie Delmotte was na zijn transfer naar NAC woonachtig in Oosterhout. Naast zijn voetbalcarrière was hij werkzaam als offset-drukker bij dagblad De Stem in Breda. Na het overlijden van zijn vrouw keerde Delmotte terug naar zijn oude woonplaats Middelburg.

Auteur

Wim van Gorsel, 2016, herz. 2021

Bronnen

Literatuur

Wim van Gorsel, We zullen er wezen. Hoe ‘het Ajax van de amateurs’ Nederland veroverde (Middelburg, 2016).

Sites

Krantenbank Zeeland, PZC en De Stem 1960-1980

Noten