Jo Schot

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Jo Schot
SchotJo.JPG
'
Geboren 22 juni 1894 Middelburg
Overleden 19 juli 1923 Middelburg
Beroep voetballer en loodgieter
VIAF [1]

Jacobus Johannes ('Jo') Schot was een voormalig voetbalinternational, afkomstig uit Middelburg.

Jeugd

Als kind van de uit Tholen afkomstige ongehuwde moeder Paulina Schot (geb. 1869) heeft Jo Schot een moeilijke jeugd. Nadat zijn moeder in een psychiatrisch ziekenhuis in Den Dolder overlijdt, belandt Schot op dertienjarige leeftijd in het Armenweeshuis aan de Herenstraat in Middelburg, naar welke plaats zijn moeder is verhuisd. Uiteindelijk vindt hij toch op zestienjarige leeftijd een tweede huis bij opa Bliek (reden waarom hij in sommige wedstrijdverslagen ook Jo Bliek wordt genoemd) aan het Klein Vlaanderen in Middelburg. Opa Bliek fungeert als een tweede vader voor Jo Schot en zijn nieuwe grootvader volgt de sportieve loopbaan van de jongen op de voet.

MV&AV 'Middelburg'

Jo Schot begon zijn voetballoopbaan bij Zeelandia, dat in 1916 samenging met MVVO, hetgeen resulteerde in de Middelburgse Voetbal en Athletiek Vereniging (MV&AV), kortweg 'Middelburg'. De jonge Schot blinkt bij de club in beide takken van sport uit. Vooral op voetbalgebied is de Zeeuw door zijn hoge doelpuntenproductie een klasse apart. Als in het voorjaar van 1920 blijkt dat Jo Schot in onmin leeft met de Middelburgse club - hij heeft het hart op de tong en veroorzaakt steeds weer relletjes - weet NAC de goalgetter samen met zijn vriend Arjaan Flipse over te halen om naar Breda te komen.

Debuut bij NAC en international

Bericht van het noodlottige ongeval van Schot in de Middelburgsche Courant van 19 juli 1923, pag. 1.
Aanvullend bericht in dezelfde krant met de melding van het overlijden van Schot, Bron:Krantenbank Zeeland, Middelburgsche Courant van 19 juli 1923, pag. 2.

De in het dagelijks leven als loodgieter werkende goaltjesdief debuteert op 12 september 1920 tegen Middelburg in het NAC-shirt. Schot kan zijn wrok jegens zijn oude club niet onderdrukken en heeft met twee doelpunten een groot aandeel in de 6-0 overwinning van NAC, welke de eerste stap in de richting van het landskampioenschap betekent. In de totaal 68 wedstrijden die Jo Schot voor NAC speelt weet hij evenzoveel te scoren, hetgeen ook door de Nederlandsche Elftalcommissie (NEC) opgemerkt werd. Samen met Fanny Petit wordt de onovertroffen middenvoor van NAC geselecteerd voor de interland tegen Zwitserland, die op 19 november 1922 te Bern gespeeld wordt. Ondanks de aanwezigheid van Jo Schot wordt Nederland weggespeeld en gaat Oranje met 5-0 ten onder. Op het door lichte sneeuwval bijna onbespeelbare veld van Young Boys weet ook de anders zo productieve NAC'er de weg naar het doel niet te vinden. Na het teleurstellende verlies in Bern wordt Jo Schot niet meer opgeroepen voor het Nederlands Elftal.

Kampioen met NAC

Na met NAC een landskampioenschap en twee Zuidelijke kampioenschappen gevierd te hebben slaat op 19 juli 1923 in Middelburg het noodlot toe. De dan 29-jarige loodgieter maakt tijdens werkzaamheden vanaf het dak van de Koorkerk bij de abdij een fatale val en overlijdt enkele uren later aan zijn verwondingen. Jo Schot laat een hoogzwangere vrouw en twee kinderen achter. Bij de begrafenis op 23 juli dragen de NAC-spelers de kist, die bedekt is met de geelzwarte vlag van de club, en bewijzen zodoende op gepaste wijze de laatste eer aan een onvergetelijke held.

Enkele weken na de begrafenis wordt een benefietwedstrijd gespeeld. Van de opbrengst van deze wedstrijd kan zijn vrouw Neeltje met haar gezin daarna een huisje kopen in Middelburg.

Erelijst

  • Kampioen van Nederland: 1921 (NAC)
  • Kampioen van het Zuiden: 1921, 1922 (NAC)

Auteur

Wim van Gorsel, 2015

Bronnen

Literatuur

Sites