Dierikpolder: verschil tussen versies

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wim van Gorsel (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Wim van Gorsel (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1: Regel 1:
Verloren polder van Zuid-Beveland, gelegen ten zuiden van [[Baarland]] in de Westerschelde (omgeving Hoek van Baarland). De polder (oppervlakte 481 schotbare gemeten) werd in 1525 bedijkt als afdammin g van de Dierik. Hij vormde de verbinding van het eiland [[Stuivezand]]  [[Oude]] polder van Stuivezand) met Zuid-Beveland. In het noordwesten grensde hij aan de [[Vogelsangen]] de St .-*Jacobspolder en in het noordoosten aan de [[Oostpolder]]; de noordpunt lag tegen de zuidzijde van de [[Baarlandpolder]]. De Dierikpolder ressorteerde gedeeltelijk onder [[Stuivezand]] en gedeeltelijk onder [[Bakendorp]]. Bij de Pontiaansvloed van 1552 moest de polder 81 gemeten prijs geven; in 1570 inundeerde hij weer; ten gevolge van deze ramp of kort erna is hij voorgoed verdwenen.
Verloren polder van Zuid-Beveland, gelegen ten zuiden van [[Baarland]] in de Westerschelde (omgeving Hoek van Baarland). De polder (oppervlakte 481 schotbare gemeten) werd in 1525 bedijkt als afdammin g van de Dierik. Hij vormde de verbinding van het eiland [[Stuivezand]]  [[Oude]] polder van Stuivezand) met Zuid-Beveland. In het noordwesten grensde hij aan de [[Vogelsangen]] de [[St.-Jacobspolder]] en in het noordoosten aan de [[Oostpolder]]; de noordpunt lag tegen de zuidzijde van de [[Baarlandpolder]]. De Dierikpolder ressorteerde gedeeltelijk onder [[Stuivezand]] en gedeeltelijk onder [[Bakendorp]]. Bij de Pontiaansvloed van 1552 moest de polder 81 gemeten prijs geven; in 1570 inundeerde hij weer; ten gevolge van deze ramp of kort erna is hij voorgoed verdwenen.


==Auteur==
==Auteur==

Huidige versie van 6 jan 2025 om 08:38

Verloren polder van Zuid-Beveland, gelegen ten zuiden van Baarland in de Westerschelde (omgeving Hoek van Baarland). De polder (oppervlakte 481 schotbare gemeten) werd in 1525 bedijkt als afdammin g van de Dierik. Hij vormde de verbinding van het eiland Stuivezand Oude polder van Stuivezand) met Zuid-Beveland. In het noordwesten grensde hij aan de Vogelsangen de St.-Jacobspolder en in het noordoosten aan de Oostpolder; de noordpunt lag tegen de zuidzijde van de Baarlandpolder. De Dierikpolder ressorteerde gedeeltelijk onder Stuivezand en gedeeltelijk onder Bakendorp. Bij de Pontiaansvloed van 1552 moest de polder 81 gemeten prijs geven; in 1570 inundeerde hij weer; ten gevolge van deze ramp of kort erna is hij voorgoed verdwenen.

Auteur

J. Kuipers

Literatuur

C. Dekker, Zuid-Beveland.