Zandberg
Zandberg |
---|
Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984
1. Woonkern in de voormalige gemeente Graauw en Langendam, sedert 1 april 1970 gemeente Hulst; 239 inw. (1975). Gelegen nabij het voormalige fort Zandberg (zie 2 hieronder). Ten zuiden en oosten van het fort ligt de Zandbergsche of Vlaamsche Kreek Nieuw-Kieldrechtpolder), Staatsnatuurreservaat (0,4 ha) in een ca. 22 ha groot natuurreservaat van bijzondere landschappelijke, ornithologische en botanische waarde. Vanaf de woonkern Zandberg loopt in nagenoeg noordelijke richting de Graauwsche Kreek Willem-Hendrikspolder).
2. Voormalig fort ten zuiden van de gelijknamige buurtschap, op de oostelijke hoek van de Langendamen de zuidelijke hoek van de Willem-Hendrikspolder. Het fort, nog goed in het terrein te herkennen, werd eind 16e eeuw aangelegd in het geïnundeerde gebied ten oosten van Hulst. Door de bedijking van de Langendampolder (1619) kwam er een verbinding (linie) tot stand tussen de forten Moerschans, de Raap en Zandberg. Het laatste was sindsdien ook bekend als Grote Raap of Spitsenberg. Eind 17e eeuw werd de Linie van Communicatie tussen fort Moerschans en fort Zandberg met bolwerken uitgebreid (zg. redan). In juli 1745 werden de Klein-Kieldrechten de Clingepolder geïnundeerd door het openen van de sluizen bij de contrescarp van fort Zandberg. Na de Franse bezetting van Staats Vlaanderen in 1794 verviel het fort, ofschoon er gedurende de Belgische opstand 1830 nog een militaire bezetting was. Tijdens de Tweede wereldoorlog werden in de linie van Hulst naar het v.m. fort Zandberg bunkers, loopgraven en schuttersputten door de Duitsers aangebracht. Bij het v.m. fort ligt de buurtschap Krabbenhoek. Zie ook fortificaties en vestingsteden in Oost Zeeuws-Vlaanderen.
AUTEUR
J.A. Trimpe Burger (1), J. Kuipers (2)
LITERATUUR
K.J.J. Brand, Fortificaties in Oost Zeeuws-Vlaanderen. Wilderom, Tussen afsluitdammen IV. Van der Aa, Aardrijkskundig woordenboek.