Wiskerke Onions

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Wiskerke Onions

Uienverwerkend bedrijf in Kruiningen. Bij Wiskerke Onions werken ongeveer 45 vaste medewerkers. In tijden van grote drukte wordt er vaak gebruik gemaakt van uitzendkrachten. De jaaromzet bedraagt inmiddels zo'n 50 miljoen euro per jaar.

Wiskerke Onions, foto: Website Wiskerke Onions

Geschiedenis van het bedrijf

Het uienbedrijf Wiskerke Onions is oorspronkelijk opgericht door Jacob Wiskerke in 1933. Hij begon het bedrijfje in een schuurtje van tien bij twintig meter aan de Stationsweg in Kruiningen. Hij noemde het bedrijf 'Handel in uien en aardappelen’, omdat Jacob Wiskerke zich aanvankelijk toelegde op meerdere productgroepen.

De eerste loods van Jacob Wiskerke's 'Handel in uien en aardappelen', foto: Website Wiskerke Onions

Vanaf de jaren zestig is het bedrijf zich gaan specialiseren op alleen uien.

In 2000 werd gevierd dat het bedrijf sinds 1950 een miljard kilo uien had verwerkt.

In 2001 vond er een aanzienlijke uitbreiding plaats van het bedrijf. Er werd een stuk bijgebouwd ten behoeve van de expeditie en ook een nieuwe ingang en kantoor. Daarnaast werd ook de inpakafdeling vernieuwd.[1]

Wiskerke Onions werd in 2013 genomineerd voor de prijs van creatiefste onderneming van Zeeland.

Inmiddels is de vierde generatie Wiskerke's in de leiding van het bedrijf. Chayenne Wiskerke kwam in november 2013 de leiding versterken.[2] Zij heeft de leiding van het bedrijf inmiddels overgenomen.

In 2016 won Wiskerke Onions (samen met MSP Onions uit Nieuwdorp) de Zeeuwse Aanmoedigingsprijs Logistiek. Het bedrijf ontving de prijs vanwege hun voor hun inspanningen om meer uien te vervoeren via de haven van Vlissingen. Ze wisten vijf uienexport-bedrijven en vijf logistieke bedrijven te laten samenwerken.

In 2017 kwam er een samenwerkingsverband tot stand met frites verwerkende bedrijf Lamb Weston/Meijer. Door gebruik te maken van een deel van de restwarmte van dit nabijgelegen bedrijf kan bij het drogen van de uien sterk worden bespaard op de energiekosten. Beide bedrijven kregen hiervoor 800.000 euro subsidie.

Producten

Uien sorteren, foto: Website Wiskerke Onions

Na de eerste jaren zijn de tussenhandelaren inmiddels verdwenen. Het bedrijf concentreert zich nu uitsluitend op uien. In verschillende soorten, die worden afgenomen van vooral plaatselijke telers. Ook worden er zelf uien geteeld. Wiskerke Onions verwerkt niet alleen de gele ui, maar ook de pittige en zoete uien, en de subtielere sjalotten. Later kwam daar ook nog de knoflook bij.

Wiskerke Onions droogt, sorteert en verpakt de uien. Deze worden weer doorverkocht aan (vooral) grootwinkelbedrijven. Er wordt vanuit de havens van Vlissingen en Antwerpen geëxporteerd naar bijna 100 landen in de hele wereld, vooral naar West-Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Het is hiermee wereldwijd marktleider in de uienmarkt. Per jaar gaan er inmiddels ongeveer 160 miljoen verwerkte en verpakte uien de deur uit.

Auteur

W. van Gorsel, 2018

Bronnen

Sites

Noten