Wilhelminadorp
Wilhelminadorp |
---|
Het dorp: kenmerken
Dorp in de voormalige gemeente Kattendijke, sedert 1 jan. 1970 behorend tot de gemeente Goes, Zuid-Beveland. Op 1 januari 2021 telde Wilhelminadorp 580 inwoners. Het dorp is in 1812 ontstaan in de in 1809 bedijkte Lodewijkspolder Wilhelminapolder), bij de kruising van de Hoofdpolderweg met het Goese havenkanaal Sas van Goes). In deze plaats spelen verscheidene jeugdboeken van de schrijver Stamperius. Ten westen van Wilhelminadorp ligt het in 1551 verdronken dorp Hongersdijk; ten noorden van de hoeve Hongersdijk zijn in 1857 restanten van dit oude dorp teruggevonden; gronden van Hongersdijk zijn in 1708 gedeeltelijk ingepolderd als de Oost-Bevelandpolder.
Monumenten
Ned. Hervormde kerk
De N.H. Kerk kwam in 1841 gereed naar ontwerp van architect Isaac Warnsinck (als eerste predikant deed ds. A.J.J. Warnsinck, een volle neef van de architect, er op 21 november zijn intree).
Economische bedrijvigheid
Wilhelminadorp en vooral de Wilhelminapolder hebben in kringen van land- en tuinbouw een grote naam, in het bijzonder op het gebied van bedrijfsvoering en wetenschappelijk onderzoek. De Landbouwmaatschappij 'De Wilhelminapolder' is het grootste landbouwbedrijf in Zeeland. Zeer bekend is Wilhelminadorp ook geworden door het aldaar gevestigde proefstation voor de fruitteelt, de stichting 'Landelijk centrum voor fruitteeltkundig onderzoek ten behoeve van de fruitteelt in de volle grond', voortgekomen uit 'Zeelands Proeftuin', opgericht in 1901. Het proefstation heeft sedert 1959 de beschikking over een modern ingericht laboratoriumgebouw.
Auteur
J.A. Trimpe Burger
Literatuur
- Bouman, Zeeuwschen Landbouw.
- Bouman, Uit de geschiedenis der landbouwonderneming 'De Wilhelminapolder'.
- Van der Poel, De Wilhelminapolder.
- Ab Utrecht Dresselhuis, Wilhelminapolder.