Watersnoodwedstrijd

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Watersnoodwedstrijd

De watersnoodwedstrijd was een voetbalwedstrijd, gespeeld op 12 maart 1953 in het Parc des Princes in Parijs. De wedstrijd werd gespeeld als benefietwedstrijd voor de slachtoffers van de watersnoodramp in Nederland op 1 februari 1953.

Elftal dat watersnoodwedstrijd speelde (Parijs 1953), Bron: Krantenbank Zeeland, PZC, 12 maart 2013, pag. 29.

Achtergrond wedstrijd

Het waren de in Frankrijk voetballende spelers Bram Appel en Theo Timmermans die het initiatief namen samen met andere in het buitenland spelende voetballers geld in te zamelen voor de slachtoffers van de watersnood in Nederland. Dit deden ze door een wedstrijd te organiseren in Parijs (Parc des Princes) van een elftal in het buitenland actief zijnde voetballers - door de KNVB minachtend 'uitschot' genoemd omdat ze geld verdienden met voetbal - en het Franse nationale elftal. Voor het oog van achtduizend meegereisde fans won het Nederlandse 'vreemdelingenlegioen' met 1-2 van Frankrijk (doelpunten Bertus de Harder en Bram Appel).[1]

Lovende koppen in de kranten daags na de wedstrijd Frankrijk-Nederland (profs) die met 1-2 gewonnen werd, Bron: Krantenbank Zeeland, in: Prov. Zeeuwse Courant, 13 maart 1953, pag. 7.

Voor het Nederlandse team speelden: Bertus de Harder (Girondins de Bordeaux), Cor van der Hart (Lille), Gerrit Vreeken (Nantes), Jan van Geen (Nantes), Frans de Munck (1. FC Köln), Joop de Kubber (Girondins de Bordeaux), Arie de Vroet (FC Rouen), Bram Appel (Stade de Reims), Kees Rijvers (AS Saint-Étienne), Rinus Schaap (Racing Club de Paris), Theo Timmermans (Olympique Nîmes), Wilhelm van Lent (RC Lens) en Fred Röhrig (Roubaix). De trainer was Edmond Delfour. In 2014 waren alleen Wilhelm van Lent en Kees Rijvers nog in leven.

Voor Frankrijk speelden: Roger Marche (Stade de Reims), Armand Penverne (Reims), Robert Jonquet (Reims), René Gardien (FC Sochaux), René Gaulon (Stade Français Parijs), Raymond Kopa (Reims), Ruminski (Lille), Lazare Gianessi (Roubaix), Jean Saunier (Le Havre AC), Léon Deladerrière (FC Nancy)en Joseph Ujlaki ([Olympique Nîmes). De trainer was Pibarot.[2]

Er waren feitelijk twee 'watersnoodwedstrijden'. Ten behoeve van de Stichting Nationaal Rampenfonds was reeds een wedstrijd gespeeld op 7 maart 1953 (in Rotterdam: Nederland-Denemarken 1-2).

Betaald voetbal

De wedstrijd in Parijs is achteraf een aanleiding geweest voor de invoering van betaald voetbal in Nederland. De roep om betaald voetbal werd sterker. In 1954 gaf de KNVB toe aan deze druk. In dat jaar fuseerden de NVBV (organisatie 'wilde' profcompetitie) en KNVB. 'Profclubs' als Holland Sport, Fortuna '54, Alkmaar '54 en profclub Amsterdam werden opgenomen in een nieuwe reguliere profcompetitie onder de KNVB. De eerste officiële profwedstrijd in Nederland was op 14 augustus 1954 (Alkmaar '54-VVV) en werd gespeeld in Alkmaar.

Op 31 maart 2004 (vijftig jaar later) werd de watersnoodwedstrijd herdacht via de interland Nederland-Frankrijk (uitslag: 0-0).

Auteur

Wim van Gorsel, 2015

Bronnen

Sites

Overig

  • L'Equipe, 13 maart 1953

Noten