Ton van Eenennaam

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Ton van Eenennaam
ToinevanEenennaam pzc14februari1977pag14.JPG
Geboren 8 mei 1956 Vlissingen
Beroep semi-profvoetballer, stadionbeheerder en teamleider
VIAF [1]

Ton van Eenennaam is een Nederlandse oud-voetballer, afkomstig van VC Vlissingen, die van 1978 tot 1987 als keeper speelde voor NAC Breda.

VC Vlissingen

Ton van Eenenaam leert voetballen en keepen vooral met vrienden op een pleintje aan de Vlissingse Bloemenlaan. Zomer 1975 debuteert hij in het eerste van VC Vlissingen. Hij is de opvolger van de legendarische keeper Wim Bos, die na twaalf jaar een stapje terug doet.[1] Daar valt zijn talent al snel op, ook bij profclub NAC, die hem in mei 1976 een contract aanbiedt.

Keeper van NAC

Ton van Eenennaam maakt tussen 1976 en 1987 deel uit van de A-selectie. Hij combineert het keepen met een baan in de bouw. De 1.96 meter lange sluitpost speelt ruim honderd wedstrijden voor NAC. De club die hij, behalve een uitstapje naar het Belgische Sint-Niklaas, altijd trouw zal blijven. In 1979 komt hij in conflict met hoofdtrainer Jo Jansen nadat hij een bosloop te langzaam had afgewerkt, waarop hij eerst naar de bank verbannen wordt en daarna moet verkassen.

Van Eenennaam wint het luchtduel tegen Haarlem, 15 november 1980, Bron: Krantenbank Zeeland, PZC, 17 november 1980, pag. 7.

"Ik kan het maar moeilijk loslaten", verklaart Van Eenennaam als hij al gestopt is als semiprof. "Ik sta met NAC op en ga ermee naar bed." Als Van Eenennaam op twintigjarige leeftijd Zeeland verlaat om in de Beatrixstraat te gaan keepen, heeft zijn vader nog zijn twijfels. 'Die zien we zo weer terug', vermoedt de man, die in de jaren die volgen volgens sommigen op de brommer naar Breda komt tuffen om zijn zoon in actie te zien. Bijvoorbeeld voor een bloedstollend duel met Ajax in 1980 (1-1).

De bedenkingen van pa blijken ongegrond. Van Eenennaam jr. wordt behalve een echte NAC-man ook een echte Bredanaar. Al blijft hij een passie houden voor vissen, zijn geliefde tijdverdrijf in Vlissingen. Op zee dan. In het doel geniet hij aanzien met zijn imposante postuur en de karakteristieke snor. Dat hij verhoudingsgewijs niet heel veel speelt, komt vooral omdat de knieën en de ellebogen hem nog al eens in de steek laten. Een elleboogblessure is dan ook de reden dat hij er in 1987 een punt achter zet. Van Eenennaam ziet zijn dan 17-jarige provinciegenoot John Karelse uiteindelijk zijn kans grijpen.

Keeperstrainer en stadionbeheerder

Na zijn tijd als voetballer blijft Van Eenennaam nog lang verbonden aan NAC. Tussen 1992 en 1998 is hij keeperstrainer, waarna hij de rol van stadionbeheerder vervult. Vanwege een arbeidsconflict wordt hij door NAC in 2011 ontslagen.[2] Van Eenennaam gaat echter niet accoord met het ontslag en vecht het met succes aan. Daarop moet NAC Van Eenennaam weer in dienst nemen.[3] Na deze memorabele periode vindt Ton weer snel ander werk. Eerst als stagebegeleider bij het Radius College en nu als teamleider bij een revalidatiecentrum in Tilburg. Na zijn vertrek bij NAC wordt hij weer keeperstrainer, nu bij het Bredase JEKA.

Auteur

Wim van Gorsel, 2015

Bronnen

Noten