Jo Jansen

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Jo Jansen
Jansen pzc22april1988pag27.JPG
Jo Jansen (links) samen met diens voorganger Kees Vermunt langs de lijn bij Vlissingen, fotoarchief PZC, Bron: Krantenbank Zeeland, PZC 22 april 1988, pag. 27
Geboren 23 februari 1937 Renkum
Overleden 25 juli 2003 Accra (Ghana)
Beroep voetbaltrainer

Jo Jansen was een Nederlands voetbaltrainer. Hij was onder andere in dienst van NAC Breda, VC Vlissingen en VCV Zeeland.

Voetballer en start als trainer

Jo Jansen wordt omhelst nadat NAC zich veilig heeft gespeeld in eredivisie (1975), Foto: Wikimedia Commons

Jo Jansen voetbalde in zijn jonge jaren voor VC Vlissingen. Als trainer/coach was hij aanvankelijk werkzaam in het amateurvoetbal, zoals bij 's Heer Arendskerke, de Meeuwen en GPC. In 1973 zegde hij zijn baan bij de PTT op en kwam hij in dienst bij de profclub/eredivisionist NAC Breda. Hij werd daar hoofd jeugdopleiding. In 1974 werd hij daar assistent-trainer bij het eerste elftal onder trainer Henk Wullems. De laatste werd in november 1974 ontslagen wegens een vertrouwensbreuk met het bestuur. Hierna schoof Jo Jansen door als interim-trainer.[1] Omdat Jo Jansen niet over een volledige trainerslicentie beschikte werd in januari 1975 Kees Kuijs naar voren geschoven. In het begin van het seizoen 1975/'76 werden Jansen en Kuijs opgevolgd door Bob Maaskant. Jo Jansen ging daarna weer werken in de jeugdopleiding van NAC.

NAC

Tussen 1977 en 1979 keerde Jo Jansen terug als assistent-trainer van het eerste elftal. Hoofdtrainer werd Hans Dorjee. Na het vertrek van Dorjee, in januari 1979, werd Jo Jansen eerste trainer.[2] Onder leiding van Jansen werd NAC tiende in de Eredivisie, maar daarna zakte de ploeg enigszins weg. In zijn laatste jaar als hoofdtrainer, in seizoen 1982/'83, degradeerde NAC naar de Eerste Divisie. Jo Jansen en het bestuur waren eerder al overeen gekomen niet met elkaar verder te gaan.

Eindhoven, Helmond Sport en terug naar Vlissingen

Na zijn jaren bij NAC werd Jo Jansen in 1986 trainer van FC Eindhoven. Een jaar later stapte hij over naar Helmond Sport. In 1988 keerde hij terug naar zijn oude club, de hoofdklasser VC Vlissingen. Deze club had de ambitie op korte termijn het betaald voetbal in te stappen.[3] In seizoen 1990/'91 maakte de club onder Jo Jansen de overstap de Eerste divisie. Het seizoen 1990/'91 werd echter geen succes. VC Vlissingen stond aan het eind van dat seizoen onderaan. Omdat de eerste divisie echter geen degradanten kende, kon Vlissingen het volgende seizoen ook in de eerste divisie verder gaan. Dat gebeurde onder de naam VCV Zeeland.

Nogmaals NAC

Jansen als trainer van NAC op een Panini plaatje

In 1991 ging Jo Jansen terug naar - nu eerste-divisionist - NAC. Daar nam hij de coördinatie van jeugdtrainingen op zich en ontfermde zich over de scouting. In oktober 1991 werd hij echter opnieuw hoofdtrainer, als opvolger van Cor Pot. Jo Jansen werd met zijn ploeg vierde en behaalde daarmee nacompetitie. Promotie naar de eredivisie mislukte echter. Jo Jansen werd daarna (seizoen 1992/'93) technisch directeur. Hij werd opgevolgd door Piet de Visser.

Jo Jansen bleef daarna op verschillende wijze verbonden aan NAC. Hij ging met pensioen in 2002 en was daarna nog werkzaam als scout. Zo werkte hij vaak in Ghana, waar hij deelnam aan projecten om het voetbal te stimuleren en te verbeteren. In juli 2003 overleed Jo Jansen onverwacht in Ghana aan een gesprongen buikslagader.

Eigen stijl

Jo Jansen ging als trainer altijd zijn eigen weg en trok zich weinig aan van overheersende meningen. Zo weigerde hij zijn kenmerkende lange baard af te scheren. Een jaar voor zijn dood (2002) liet hij tegenover een verslaggever van de PZC hierover optekenen: "Gesprekken met clubs zijn op een aantal keren afgeketst op mijn baard. Het is van invloed geweest op mijn carrière. Maar ben ik minder met baard? Je moet iemand nemen zoals hij is. En achteraf gezien vind ik dat mijn carrière toch aardig verlopen is." [4]

Auteur

Wim van Gorsel, 2015, herz. 2021

Bronnen

Sites

2003.

Overig

Noten