Timo Dijkgraaf

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Timo Dijkgraaf
bron: [http://www.krantenbankzeeland.nl/issue/pzc/1997-12-18/edition/0/page/23 Krantenbank Zeeland, PZC, 18 dec. 1997, pag. 23.
'
Geboren 24 januari 1974 Vlissingen
Beroep profvolleyballer en beleidsmedewerker

Voormalig volleyballer, afkomstig uit Vlissingen. Speler van de eerste selectie (eredivisie) van VC-Nesselande (voor 1998 Rentokil ZVH) tussen september 1993 en juli 2000. Werd Nederlands kampioen in 1998. Speelde verschillende Europacup I (Champions-leaugue) en Europacup III wedstrijden voor Nesselande. Werd diverse keren geselecteerd voor het Nederlands volleybalteam en behaalde de derde plaats bij de Worldleague finales in de zomer van 1998.

Volleybalcarrière

De bijna twee meter lange Timo Dijkgraaf begon met volleyballen bij het Vlissingse Marathon. Daarna speelde hij begin jaren negentig bij VVS'92 in Vlissingen (2e divisie). In 1993 stapt de talentvolle speler over naar topclub Rentokil uit Zevenhuizen. Daar begint hij in het tweede team. Aanvankelijk lukt het hem niet een vaste plaats in het eerste team af te dwingen, maar nadat Tini Buys trainer wordt lukt het hem wel. Hij is dan teamgenoot van een andere Zeeuwse topvolleyballer, Martijn Dieleman.

Timo Dijkgraaf, die in Vlissingen eerst zijn HTS-opleiding heeft afgerond, volgt in Rotterdam de opleiding bewegingstechnologie. In december 1997 wordt hij door bondscoach Toon Gerbrands voor het eerst opgeroepen voor de selectie van Oranje.[1] Hij debuteert voor Oranje op 30 december 1997 in een met 0-3 verloren interland tegen België.[2] Een half jaar later, in 1998, wordt Timo Dijkgraaf opgeroepen voor de voorlopige WK-selectie. Deze ontwikkeling zet echter niet door. Hij valt buiten de definitieve selectie.

In 2000 zet Dijkgraaf vrij onverwacht een punt achter zijn volleybalcarriere. Hij besluit voorlopig te gaan backpacken in Afrika.[3]

Beachvolleybal

Naast het 'gewone' volleybal was Timo Dijkgraaf ook actief als beachvolleybaler. Jarenlang vormde hij een succesvol duo met Martijn Dieleman.

Na het volleybal

Na zijn volleybalcarrière was Timo Dijkgraaf onder andere werkzaam als beleidsmedewerker voor de gemeenten Den Haag en Schouwen-Duiveland. Ook was hij ruim twee jaar voorzitter van zijn oude club Nesselande.

Auteur

Wim van Gorsel, 2016, herz. 2021

Bron

Sites

Krantenbank Zeeland

Noten