Roompot Vakanties

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Roompot Vakanties

Aanbieder van vakantieparken en campings. Op dit moment (2017) heeft Roompot Vakanties ongeveer 200 bungalowparken en 23 campings in beheer. De verhuurde accommodaties zijn: luxe bungalows, chalets, white camp cottages, landhuizen, familie villa's, appartementen en kampeerplaatsen. De parken beschikken meestal over een zwembaden, sportfaciliteiten, een bowlingbaan en een restaurant. In 2012 bedroeg de jaaromzet ca. 255 miljoen euro.

Camping De Banjaard, prentbriefkaart, ca. 2000, Bron: ZB, Beeldbank Zeeland, rec. nr. 35673

Geschiedenis van het bedrijf

Het begin

Roompot Vakanties werd ruim vijftig jaar geleden opgericht, op 14 april 1965[1]. Van een eenvoudige camping aan de zgn. kleine duintjes in de gemeente Wissenkerke groeide het langzaam uit tot Nederlands marktleider in de verhuur van vakantiebungalows. De eerste directeur was de heer Piet Kortekaas. Als Kortekaas ter ore kwam dat een boer op Noord-Beveland een exploitant zoekt voor een nieuw te vestigen camping op zijn land, ruilde hij zijn bestaan als PSD-ambtenaar in voor die van recreatie-ondernemer. Hij kocht een lapje grond aan de Oosterscheldedijk en creëert daar 150 staanplaatsen. Vanwege de goede voorzieningen op de camping trok het veel kampeerders en binnen drie jaar kon Kortekaas zijn camping al uitbreiden. Vooral onder Belgische hengelaars was de camping populair. Als Deutsche Post stacaravans voor zijn werknemers liet plaatsen zag Kortekaas verdere groeimogelijkheden.

Camping De Roompot, fotograaf: L. Lemain, 1969, Bron: ZB, Beeldbank Zeeland, rec. nr. 12465

Verdere groei

In 1973 volgde een uitbreiding naar 24 hectare en kwamen er ook huisjes, een supermarkt en speelterreinen.[2]

In de jaren 80 was Roompot een van de eerste vakantieparken in Nederland die voor haar gasten een subtropisch zwembad bouwde. Compleet met een golfslagbad, sauna's en solaria.[3] Het is een nieuw concept en het slaat aan. De opening van het bad was in juli 1983.[4] Het zwembad werd een enorm succes. Al in 1988 werd de 450.000ste bezoeker verwelkomd.[5]

Naast investeringen in het vakantiepark werkte Roompot ook aan de bouw van een jachthaven. In de Sophiahaven ontstond Roompot Marina, een jachthaven met 240 ligplaatsen, honderd bungalows voor de verkoop en een appartementen-hotel.

Snelle groei onder Van Koeveringe

In 1988 droeg de heer Kortekaas de leiding over aan zijn schoonzoon, de heer Henk van Koeveringe, die formeel al sinds 1980 directeur was. Onder zijn leiding groeide Roompot snel door en werd ingezet op grootschaligheid. Eerst in Zeeland, later ook daarbuiten. Zo werd in 1994 gestart met de bouw van "Zeeland Village" bij Scharendijke, waar ruim 200 vakantiewoningen verrezen.[6] In 1995 werd in Vrouwenpolder camping De Zandput met 700 plaatsen overgenomen en kwamen er verhuurkantoren voor derden in Wemeldinge, Cadzand en Nieuwvliet. Voor de nabije toekomst waren er uitbreidingsplannen op Noord-Beveland ('Delta Park'/De Banjaard) en wilde men een kuuroordachtige voorziening ('Cavelot') realiseren in Cadzand-Bad. Dit laatste plan ging om financiële redenen overigens niet door.[7] Wel werd ook Hof Domburg van de gemeente Veere overgenomen - incl. zwemparadijs De Parel - en werd in 1999 vakantiepark Zeebad en Scheldeveste in Breskens aan het bezit toegevoegd.

400.000ste bezoeker van het zwemparadijs De Roompot, fotograaf: P. Honhoff, 1989, Bron: ZB, Beeldbank Zeeland, rec. nr. 154871

Nierdialyse

Vanaf 1997 begon Roompot met het aanbieden van nierdialysecentra. Nierpatiënten konden daardoor gewoon vakantie vieren en maakten tegelijkertijd gebruik van nierdialyse-apparatuur. Het concept werd een groot succes. Geleidelijk breidde Roompot het aantal centra met nierdialyse gestadig uit. Het mondt uit in de Stichting Vakantiedialyse.

Ook buiten Zeeland

Na de eeuwwisseling was Roompot ook buiten Zeeland actief. In 2001 werd de Efteling overgenomen ('Droompark') en werd er rond het sprookjespark ook verblijfsaccommodatie gerealiseerd (450 bungalows). Ook Cape Helius in Hellevoetsluis (125 bungalows, 48 appartementen, 12 hotelsuites) werd aan het bezit toegevoegd.[8]

Overzichtskaart Roompot-groep, Bron: Krantenbank Zeeland, PZC, 3 december 2009

Naast vakantiehuisjes in Nederland verhuurde het bedrijf ook in Belgie, Duitsland, Denemarken en Frankrijk. Het hoofdkantoor van Roompot stond in Kamperland. Daarna volgden overnames van onder andere De Katjeskelder in Oosterhout en De Weerterbergen in Noord-Limburg. Rond 2005, vijftig jaar na de oprichting, bedroeg de jaaromzet ruim 100 miljoen euro en nestelte zich daarmee in de top drie van nationale logiesverstrekkers (naast Center Parcs en Landal).

De expansie ging in 2004 verder met de overname van acht bungalowparken en campings van Euroase. Daarmee was Roompot intussen een echte nationale speler geworden.

Participatie

In maart 2003 werd Roompot gefinancierd door de investeringsmaatschappij Nesbicbuy-out Fund (later Bencis Capital Partners geheten). Zomer 2005 ging Roompot in zee met ABN Amro. Omdat ABN Amro beschikte over vakantieparken in Groot-Brittannië was het voor Roompot mogelijk de Engelse markt aan te boren. Het opkopen van buitenlandse parken behoorde eveneens tot die strategie. Een strategie die volgens de directie van Roompot noodzakelijk is om te overleven. Met behulp van ABN Amro was dat mogelijk.[9]

Internationalisering

Na 2005 werd Roompot ook buiten Nederland actief. Het verwierf vakantieparken in België, Duitsland, Denemarken, Frankrijk en Polen. In 2009 werd Hogenboom Vakantieparken overgenomen. Een jaar later breidde Roompot haar vakantieparken uit tot meer dan 200 parken, vooral verspreid over Nederland.

Zorgarrangementen

Behalve vakantieparken had Roompot haar portefeuille de laatste jaren ook uitgebreid met vastgoedbeheer en speciale zorgvoorzieningen, zoals vakantiearrangementen voor zorgbehoeftigen.[10]

Nierdialyse voor patienten op bungalowpark de Roompot, fotograaf: J. Wolterbeek, 2005, Bron: ZB, Beeldbank Zeeland, rec. nr. 112713

In 2016 kwam Roompot negatief in het nieuws als het vakantieparken wil bouwen langs de Nederlandse kust, ondanks het grote verzet hiertegen.

Wielerploeg

Sinds januari 2015 heeft Roompot haar eigen wielerploeg, het Roompot Oranje Peloton. Enkele bekende renners zijn onder andere Pieter Weening en Brian van Goethem. De teamleiders zijn Michael Zijlaard, Erik Breukink en Jean-Paul van Poppel.

Auteur

W. van Gorsel, 2017

Bronnen

Sites

Website Roompot

Krantenbank Zeeland 1965-2015

Aanvullende literatuur

Mieke Dings, Tussen tent en villa; het vakantiepark in Nederland 1920-nu (Rotterdam, 2015)

Roompot, Roompot Zeeland magazine, periodiek, (Kamperland, vanaf 1996)

Noten