Henk van Koeveringe
Henk van Koeveringe | |
---|---|
Uitreiking van de Prijs voor Creatief Ondernemerschap tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Kamer van Koophandel in de schouwburg. V.l.n.r. directieleden P. Kortekaas en H.P. van Koeveringe van recreatiebedrijf De Roompot uit Kamperland en voorzitter van de Kamer van Koophandel J.J. Claas. Foto: PZC, 11-1-1984. Bron: ZB/Beeldbank Zeeland, rec.nr. 166506. | |
Geboren | 1949 Goes |
Beroep | onderwijzer en directeur recreatiebedrijf Roompot Vakanties |
Achtergrond
Henk van Koeveringe is de zoon van een rijksambtenaar. Zijn moeder werkte bij de Belastingdienst. Na de middelbare school volgde hij de kweekschool en was daarna onderwijzer op de Rijksleerschool in Middelburg. In 1974 stapte hij over naar het bedrijf van zijn schoonvader Piet Kortekaas om te werken als adjunct-directeur van Roompot vakanties. Later, in 1980, werd Van Koeveringe directeur van het inmiddels sterk gegroeide bedrijf.
Geschiedenis van Roompot
Het begin
Roompot Vakanties werd bijna zestig jaar geleden opgericht, op 14 april 1965[1]. Van een eenvoudige camping aan de zgn. kleine duintjes in de gemeente Wissenkerke groeide het langzaam uit tot Nederlands marktleider in de verhuur van vakantiebungalows. De eerste directeur was de heer Piet Kortekaas. Als Kortekaas ter ore kwam dat een boer op Noord-Beveland een exploitant zocht voor een nieuw te vestigen camping op zijn land, ruilde hij zijn bestaan als PSD-ambtenaar in voor die van recreatie-ondernemer. Hij koopt een lapje grond aan de Oosterscheldedijk en creëert daar 150 staanplaatsen. Vanwege de goede voorzieningen op de camping trok het veel kampeerders en binnen drie jaar kon Kortekaas zijn camping al uitbreiden. Vooral onder Belgische hengelaars was de camping populair. Als Deutsche Post stacaravans voor zijn werknemers liet plaatsen zag Kortekaas verdere groeimogelijkheden.
Verdere groei
In 1973 volgde een uitbreiding naar 24 hectare en kwamen er ook huisjes, een supermarkt en speelterreinen.[2] De nieuwe adjunct-directeur Henk van Koeveringe deed in samenwerking met het overige personeel nog veel uitvoerende taken zelf, zoals de gasten verwelkomen, friet bakken of de boekhouding voeren. Later zouden daar allemaal specialisten voor komen.
In de jaren '70 ziet Van Koeveringe dat hij het als kleine campingeigenaar niet alleen gaat redden. Hij ziet dat schaalvergroting noodzakelijk is en automatisering de toekomst heeft. Dus investeert hij heel vroeg in de digitalisering van het bedrijf. Zo werd Roompot later een van de eerste recreatiebedrijven waar je online kon boeken.
Subtropisch zwembad
In de jaren '80 was Roompot een van de eerste vakantieparken in Nederland die voor haar gasten een subtropisch zwembad bouwde.[3] Compleet met een golfslagbad, sauna's en solaria.[4] Het is een nieuw concept en het slaat aan. De opening van het bad was in juli 1983.[5] Het zwembad werd een enorm succes. Al in 1988 werd de 450.000ste bezoeker verwelkomd.[6]
Naast investeringen in het vakantiepark werkte Roompot ook aan de bouw van een jachthaven. In de Sophiahaven ontstond Roompot Marina, een jachthaven met 240 ligplaatsen, honderd bungalows voor de verkoop en een appartementen-hotel.
Snelle groei onder Henk van Koeveringe
In 1988 droeg de heer Kortekaas de leiding definitief over aan zijn schoonzoon Henk van Koeveringe, die formeel al sinds 1980 directeur was. Onder zijn leiding groeide Roompot snel door en werd er ingezet op grootschaligheid. Eerst in Zeeland, later ook daarbuiten. Zo werd in 1994 gestart met de bouw van "Zeeland Village" bij Scharendijke, waar ruim 200 vakantiewoningen verrezen.[7] In 1995 werd in Vrouwenpolder camping De Zandput met 700 plaatsen overgenomen en kwamen er verhuurkantoren voor derden in Wemeldinge, Cadzand en Nieuwvliet. Voor de nabije toekomst waren er uitbreidingsplannen op Noord-Beveland ('Delta Park'/De Banjaard) en wilde men een kuuroordachtige voorziening ('Cavelot') realiseren in Cadzand-Bad. Dit laatste plan ging om financiële redenen niet door.[8] Wel werd ook Hof Domburg van de gemeente Veere overgenomen - incl. zwemparadijs De Parel - en werd in 1999 vakantiepark Zeebad en Scheldeveste in Breskens aan het bezit toegevoegd.
Nierdialyse
Vanaf 1997 begon Roompot met het aanbieden van nierdialysecentra. Nierpatiënten konden daardoor gewoon vakantie vieren en maakten tegelijkertijd gebruik van nierdialyseapparatuur. Het concept werd een groot succes. Geleidelijk breidde Roompot het aantal centra met nierdialyse gestadig uit. Het mondt uit in de Stichting Vakantiedialyse.
Ook buiten Zeeland
Na de eeuwwisseling was Roompot ook buiten Zeeland actief. In 2001 werd de Efteling overgenomen ('Droompark') en werd er rond het sprookjespark ook verblijfsaccommodatie gerealiseerd (450 bungalows). Ook Cape Helius in Hellevoetsluis (125 bungalows, 48 appartementen, 12 hotelsuites) werd aan het bezit toegevoegd.[9]
Naast vakantiehuisjes in Nederland verhuurde het bedrijf ook in België, Duitsland, Denemarken en Frankrijk. Het hoofdkantoor van Roompot stond in Kamperland. Daarna volgden overnames van onder andere De Katjeskelder in Oosterhout en De Weerterbergen in Noord-Limburg. Rond 2005, vijftig jaar na de oprichting, bedroeg de jaaromzet ruim 100 miljoen euro en nestelde zich daarmee in de top drie van nationale logiesverstrekkers (naast Center Parcs en Landal). De expansie ging in 2004 verder met de overname van acht bungalowparken en campings van Euroase. Daarmee was Roompot intussen een echte nationale speler geworden.
Participatie
In maart 2003 werd Roompot gefinancierd door de investeringsmaatschappij Nesbicbuy-out Fund (later Bencis Capital Partners geheten). Zomer 2005 ging Roompot in zee met ABN Amro. Omdat ABN Amro beschikte over vakantieparken in Groot-Brittannië was het voor Roompot mogelijk de Engelse markt aan te boren. Het opkopen van buitenlandse parken behoorde eveneens tot die strategie. Een strategie die volgens de directie van Roompot noodzakelijk was om te overleven. Met behulp van ABN Amro was dat mogelijk.[10]
Internationalisering
Na 2005 werd Roompot ook buiten Nederland actief. Het verwierf vakantieparken in België, Duitsland, Denemarken, Frankrijk en Polen. In 2009 werd Hogenboom Vakantieparken overgenomen. Een jaar later breidde Roompot haar vakantieparken uit tot meer dan 200 parken, vooral verspreid over Nederland.
Zorgarrangementen
Behalve vakantieparken had Roompot haar portefeuille de laatste jaren ook uitgebreid met vastgoedbeheer en speciale zorgvoorzieningen, zoals vakantiearrangementen voor zorgbehoeftigen.[11]
In 2016 kwam Roompot negatief in het nieuws toen het vakantieparken wilde bouwen langs de Nederlandse kust, ondanks het grote verzet hiertegen.
Quote 500
In 2013 nam Henk van Koeveringe afscheid van het Roompot-concern.[12] Hij bouwde zijn belang in het bedrijf stapsgewijs af door het in delen aan investeringsmaatschappijen te verkopen. Dat resulteerde in 2016 in een volledige exit uit Roompot. Daarna begon Van Koeveringe zijn vermogen zo intact mogelijk over te dragen aan het nageslacht. Sinds 2005 staat Henk van Koeveringe in de Quote 500, de lijst van de 500 meest vermogende Nederlanders. Dat jaar werd zijn vermogen geschat op 51 miljoen euro. In de jaren daarna groeide dit vermogen door naar omstreeks 185 miljoen (2017). In 2020 stond de teller op circa 175 miljoen. Lange tijd was Henk van Koeveringe daarmee de meest vermogende Zeeuw.
Trivia/privé
Henk van Koeveringe is getrouwd en heeft twee dochters. Zijn kinderen hadden geen belangstelling het bedrijf van hun vader over te nemen. Henk van Koeveringe is woonachtig in een villa in Middelburg-Noord. Sinds enige tijd staat dit huis in de verkoop. Vraagprijs: bijna 4 miljoen euro. Na zijn terugtreden uit het Roompot-concern werd Henk van Koeveringe in 2022 onder andere voorzitter van de raad van commissarissen van voetbalclub NAC uit Breda.
Overige bestuursfuncties
- Bestuurslid Stedelijke Scholengemeenschap Middelburg
- Lid Raad van Toezicht Stichting Oosterscheldeziekenhuizen
- Bestuurslid Stichting Vakantiedialyse
- Honorair consul Bondsrepubliek Duitsland
Eretekens/prijzen
- Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, 2012
Bronnen
- Henk van Koeveringe documentatiemap) (Middelburg: Zeeuws Documentatiecentrum, 2010)
- Krantenbank Zeeland
Auteur
W. van Gorsel, 2024
Noten
- ↑ Krantenbank Zeeland, 'Opening nieuwe camping in Wissenkerke', in: PZC, 15 april 1965, pag. 25.
- ↑ Krantenbank Zeeland, 'Geen voorstel voor toeristenbelasting in Wissenkerke', in: PZC, 17 juni 1971, pag. 25.
- ↑ Krantenbank Zeeland, 'Hoogste score met werkmansbloed', in: PZC, 21 juni 1980, pag. 22
- ↑ Krantenbank Zeeland, 'Het droombeeld van ruisende palmen', in: PZC, 17 juli 1981, pag. 7.
- ↑ Krantenbank Zeeland, 'Subtropisch golfslagbad in Kamperland gaat open', in: Zierikzeesche nieuwsbode, 8 juli 1983, pag. 2.
- ↑ Krantenbank Zeeland, 'Roompot zwemparadijs telt 450.000ste bezoeker in '88', in PZC, 29 december 1988, pag. 19.
- ↑ Krantenbank Zeeland, 'Nog dit jaar start werk aan Bungalowpark Zeeland Village', in: Zierikzeesche Nieuwsbode, 23 juni 1994, pag. 1
- ↑ Krantenbank Zeeland, 'Plan kuuroord Cadzand ketst af', in: PZC, 17 februari 1998, pag. 33.
- ↑ Krantenbank Zeeland, 'Antwoord op beleveniseconomie', in: PZC, 4 augustus 2001, pag. 15.
- ↑ Krantenbank Zeeland, 'ABN Amro Capital koopt Roompot vakantieparken', in: PZC, 12 juli 2005, pag. 32.
- ↑ Krantenbank Zeeland, 'Roompot is nog lang niet uitgegroeid', in: PZC, 3 december 2002, pag. 3.
- ↑ Krantenbank Zeeland, 'Vakantie is tomatensoep', in: PZC, 28 september 2013, pag. 46