Ronald van Oeveren

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Ronald van Oeveren
Ronald van Oeveren1.jpg

Ronald van Oeveren als speler van Zierikzee, 1985, Bron: Krantenbank Zeeland, Zierikzeesche Nieuwsbode, 8 april 1985, pag. 6.
Geboren 10 november 1965 Zierikzee
Beroep profvoetballer en voetbaltrainer
VIAF [1]

Ronald van Oeveren is een Nederlands voormalig profvoetballer en huidig voetbaltrainer, afkomstig uit Scharendijke.

Loopbaan als speler

Ronald van Oeveren begint zijn voetbalcarriere op vijfjarige leeftijd in zijn woonplaats Scharendijke, bij de jeugd van ZSC. Na het eerste elftal te hebben gehaald vertrekt Ronald van Oeveren op zijn zeventiende met zijn broer Marco in 1984 naar zondagclub Zierikzee (2e klas). Hier weet hij al vanaf het begin de aandacht op zich te vestigen, onder andere door bij zijn debuut vier keer te scoren.[1] Hij wordt geroemd om zijn spelinzicht en goede techniek. Bij Zierikzee speelt Ronald van Oeveren dan nog samen met Peter van Vossen, die vanuit de Zierikzeesche jeugd de stap naar het eerste elftal maakt.

De goede prestaties van Ronald van Oeveren bij Zierikzee blijven niet onopgemerkt. Van vele kanten krijgt hij aanbiedingen, ook uit het Nederlandse en Belgische betaalde voetbal. Hij kiest in 1988 echter samen met ploeggenoot Van Vossen voor hoofdklasser VC Vlissingen. Als speler van het ambitieuze Vlissingen, dat het betaalde voetbal in wil, is hij overdag werkzaam als bouwvakker. Een zware combinatie. Het liefst wil hij daarom ook prof worden.[2]

Deze droom gaat in 1989 in vervulling, als hij een contract kan tekenen bij eerste divisieclub RBC in Roosendaal.[3] Hier groeit Ronald van Oeveren uit tot een vaste waarde en zeer gewaardeerde speler.[4] Van Oeveren speelt tot 1998 bij RBC (351 wedstrijden) en scoort in totaal 66 keer voor de Roosendalers. Na zijn langdurig verblijf bij RBC speelt hij nog een jaar voor het Belgische Schoten. Daarna gaat hij verder als trainer.

Ronald van Oeveren (links) in actie voor Zierikzee tegen Vlissingen, 1984 bron: Krantenbank Zeeland, in: Zierikzeesche Nieuwsbode, 3 december 1984, pag. 6.

Loopbaan als trainer

Ronald van Oeveren begint zijn trainerscarrière in de zomer van 1999 bij zaterdag-tweedeklasser Bruse Boys uit Bruinisse. Na een goed eerste jaar degradeert hij in 2001 naar de derde klasse. In 2002 stapt Van Oeveren over naar zondag-derdeklasser Roosendaal. Hier blijft hij tot 2005, waarna hij trainer wordt van MOC '17 uit Bergen op Zoom (zondag 3e klas). Hij blijft hier maar een jaar, omdat hij niet de resultaten behaalt die volgens hem mogelijk zouden moeten zijn.

In november 2006 gaat hij tussentijds aan de slag bij zijn oude club Zierikzee, waar hij de teleurstellende trainer Niemantsverdriet opvolgt en het seizoen afmaakt. In 2008 gaat Van Oeveren onverwachts aan de slag bij zijn eerste amateurclub ZSC '62. Hierna, in 2009, keert Van Oeveren als trainer terug bij Bruse Boys (tweede klasse zaterdag). Met deze ploeg weet hij te promoveren naar de eerste klas. Na een jaar degradeert die ploeg echter weer naar de tweede klas. In de loop van het seizoen 2011-2012 besluit Van Oeveren op te stappen, omdat de klik met de spelersgroep steeds meer ontbreekt.[5]

Tussen 2012 en 2014 is Van Oeveren trainer bij NSV in Nispen. Daarna gaat Van Oeveren zomer 2014 aan de slag bij Tholense Boys (3e klas zaterdag). Het dienstverband duurt niet lang. Rond de winterstop besloot Ronald van Oeveren op te stappen vanwege de slechte communicatie met de spelersgroep.[6]

Met ingang van het seizoen 2015-2016 wordt Ronald van Oeveren trainer van Cluzona uit Wouw, dat in de tweede klasse zondag uitkomt.

Auteur

Wim van Gorsel, 2015

Bronnen

Sites

Noten