Peter van Vossen

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Peter van Vossen
Peter van Vossen.jpg
Peter van Vossen in het shirt van RC Anderlecht, foto: site Racing Club Anderlecht
Geboren 21 april 1968 Zierikzee
Beroep profvoetballer en voetbaltrainer
VIAF [1]

Peter van Vossen is een Nederlands voormalig profvoetballer en huidig voetbaltrainer, afkomstig uit Zierikzee.

Loopbaan als speler

Jeugd

Peter van Vossen groeit op in een streng protestants gezin met nog vijftien broers en zussen. Peter is de veertiende in een rij. Zijn ouderlijk huis staat aan de Verrenieuwstraat in Zierikzee. Peter van Vossen's vader is tuinarchitect.

Peter van Vossen wordt door zijn ouders streng opgevoed. Dit betekent aanvankelijk dat Peter niet op voetbal mag bij MEVO. Dit heeft er ook mee te maken dat hij op zaterdagmorgen - als er gevoetbald wordt - eigenlijk naar catechisatie moet. Peter voetbalt echter toch stiekem bij MEVO. Zijn broer Rini gaat voor hem en vertelt Peter wat er behandeld is.

Peter blijkt en talentvol spelertje en scoort in de jeugd van MEVO aan de lopende band. Hij maakt dan ook de overstap naar het hoger spelende Zierikzee. Vanaf zijn achttiende speelt Peter van Vossen in het eerste elftal van Zierikzee. Zijn vader Ko weet dan nog steeds van niets, alles moet nog stiekem gebeuren. Als Peter als doelpuntenmaker steeds vaker in de krant komt is dat niet meer mogelijk.

Clubcarrière

Zierikzee en Vlissingen

Peter van Vossen kent een succesvol debuutseizoen in het eerste elftal van Zierikzee. Hij is daar onder andere ploeggenoot van de latere profspeler Ronald van Oeveren.[1] Hij scoort aan de lopende band en stapt een jaar later over naar hoofdklasser VC Vlissingen.

Peter van Vossen kent een moeizame start bij Vlissingen. Technisch heeft hij nog een grote achterstand op zijn nieuwe medespelers en scoren lukt in het begin ook nog niet best. In het dagelijks leven is Peter van Vossen dan werknemer bij de kerncentrale in Borsele.

In het seizoen 1988/'89 breekt Peter van Vossen definitief door bij Vlissingen. Vooral in het nationale bekertoernooi doet hij van zich spreken. VCV verslaat in de eerste ronde Go ahead Eagles met 2-1 en in de tweede ronde De Graafschap; eveneens met dezelfde cijfers (twee goals Van Vossen). Van alle kanten uit het land is er belangstelling voor Peter van Vossen. De kroon op het werk zet van Vossen in de volgende ronde van de beker tegen BVV Den Bosch als Vlissingen de eredivisieclub met 2-0 verslaat en Van Vossen opnieuw 2 keer scoort. Daarna wint Vlissingen ook nog in IJmuiden van Telstar (0-2). Uiteindelijk is het FC Den Haag die een eind maakt aan het Vlissingse bekeravontuur en in Vlissingen met 0-3 wint.

Naar België

Peter van Vossen krijgt zeer veel aanbiedingen van profclubs. Hij kiest uiteindelijk voor de Belgische profclub SK Beveren. Hier maakt hij zijn debuut in het betaalde voetbal op 16 augustus 1989 in de wedstrijd Sint-Truiden-SK Beveren (1-1). Bij SK Beveren ontwikkelt hij zich verder als spits met een neusje voor de goal en hij verhuist na drie zeer goede seizoenen naar RSC Anderlecht uit Brussel. Zijn prestaties in België leiden ertoe dat Van Vossen zijn eerste uitnodigingen krijgt voor Oranje. Daar wordt hij populair onder andere vanwege zijn grote inzet.[2]

Van Vossen heeft zojuist de 2-0 gescoord in de bekerwedstrijd tegen FC den Bosch en zet zich daarmee nationaal in de kijker van profclubs, Bron: Krantenbank Zeeland, in: PZC, 16 januari 1989, pag. 9.

Ajax

Intussen is er nog steeds veel belangstelling voor Van Vossen in Nederland. In 1993 kiest hij voor Ajax, dat zeven miljoen voor hem neertelt.[3] In Amsterdam is hij gehaald voor de linksbuitenpositie, maar meestal moet hij Marc Overmars voor laten gaan. Van Vossen wint in 1995 met Ajax de Champions League en wordt twee keer landskampioen. Vaak heeft hij echter geen basisplaats.

Turkije en Schotland

In 1995 verhuist hij met mede-Ajacied John van den Brom voor drie miljoen gulden naar Istanbulspor. De trainers van de Turkse club zijn Leo Beenhakker en Fritz Korbach. Na een half jaar verhuist hij echter weer naar Glasgow Rangers, dat hem omruilt voor Oleg Salenko. Ook bij de Schotse topclub heeft Van Vossen echter geen basisplaats. In 1997 komt hij bij de club op een zijspoor.

Feyenoord

Het is Feyenoord, zijn oude jeugdliefde, die Van Vossen in 1998 uit zijn lijden verlost en hem contracteert. Hier wordt hij in de eerste twee seizoenen wel basiskracht.[4] Met de Rotterdamse club behaalt Van Vossen in 1999 de titel en de nationale Supercup, maar krijgt langzaam wel steeds minder speeltijd. Daarom stapt hij in 2001 over naar De Graafschap.

De Graafschap en Vitesse

Het avontuur in Doetinchem is geen onverdeeld succes. Als zijn contract voorbij is vraagt hij in 2003 overschrijving aan naar hoofdklasser Bennekom. Als na een half jaar Vitesse een beroep op hem doet de club in de eredivisie te houden stemt hij toe en keert tijdelijk terug naar het profvoetbal. De missie slaagt en Vitesse blijft mede door Peter van Vossen in de eredivisie. Zomer 2004 zet Peter van Vossen een definitieve streep onder zijn carrière als actief voetballer. Hij zal verder gaan als trainer.

Peter van Vossen speelde in totaal 314 duels en scoorde 77 keer. Hij speelt tegenwoordig nog wel eens mee met het veteranenteam van Ajax (Lucky Ajax).

Nederlands elftal

Peter van Vossen in actie tegen Schotland, 1994, foto: ANP, Bron: Krantenbank Zeeland, PZC 28 mei 1994, pag. 41.

Peter van Vossen debuteert op 25 maart 1992 voor Oranje in de (vriendschappelijke) thuiswedstrijd tegen Joegoslavië. Zijn tweede interland is eveneens een thuiswedstrijd, tegen Polen voor de WK kwalificatie. In dit duel (uitslag: 2-2) weet hij twee keer te scoren. Ook in zijn derde interland, uit tegen Turkije (1-3 winst), weet hij 2 keer het net te vinden.

Een gedenkwaardige interland speelt Van Vossen op 28 april 1998 in en tegen Engeland. Bij een 2-1 achterstand neemt invaller Van Vossen zijn verantwoordelijkheid als er vijf minuten voor tijd een penalty moet worden genomen. Van Vossen gaat achter de bal staan en stuurt de Engelse keeper met een rustige schuiver ijskoud naar de verkeerde kant.

Peter van Vossen speelt tijdens het EK 2000 (gehouden in Nederland en België) zijn laatste wedstrijd voor Oranje. Tijdens de halve finale tegen Italië valt hij na 77 minuten in voor Boudewijn Zenden.

Van Vossen speelt in totaal 31 interlands. Hij weet daarin negen keer te scoren. Elf keer daarvan staat hij in de basis, waarvan hij er vijf uitspeelde. In Oranje werd Van Vossen vaak gebruikt als "pinch-hitter" in de slotfase. Ondanks deze rol was hij een geliefde speler bij Oranje.

Loopbaan als trainer

Na zijn actieve spelerscarrière keert Peter van Vossen in het seizoen 2007-2008 terug als assistent-trainer van Peter Boeve bij FC Omniworld (Almere). Het seizoen daarna is hij werkzaam voor AGOVV uit Apeldoorn, waar vriend/oud-collega John van den Brom dan hoofdtrainer is. Het avontuur in Apeldoorn duurt niet lang. Vanwege de slechte financiële situatie van de club krijgt hij in februari 2010 zijn ontslag.[5]

In de zomer van 2010 gaat hij aan de slag bij RBC Roosendaal. Hij zou daar, samen met oud-speler Hellemonds, assistent worden van de ervaren Sander Popovics. Deze stapt echter na korte tijd op, omdat hij het oneens was met de grote bevoegdheden voor zijn beide assistenten.[6] Van Vossen blijft slechts een jaar in Roosendaal. Nog voor Van Vossen een nieuwe club heeft gevonden, gaat RBC in juni 2011 echter failliet.

Na RBC keert Peter van Vossen terug naar FC Omniworld (later: FC Almere). Hij wordt daar jeugdtrainer, later assistent-trainer. Na het vertrek van hoofdtrainer Dick de Boer wordt Fred Grim er hoofdcoach.[7]

In de zomer van 2014 krijgt Peter van Vossen opnieuw een nieuwe club: Fortuna Sittard. Het eerste seizoen bij deze Limburgse club wordt geen onverdeeld succes. Hij belandde op de onderste plaatsen van de ranglijst. Ook het volgend seizoen krijgt Peter van Vossen de Limburgse club niet echt weg van de onderste plaatsen. In oktober 2015 krijgt hij als gevolg daarvan zijn ontslag.[8]

Wedstrijden als speler

Seizoen Club Wedstrijden Doelpunten
1987/89 VC Vlissingen (amateurs) onbekend onbekend
1989/90 SK Beveren 27 5
1990/91 SK Beveren 28 18
1991/92 SK Beveren 29 13
1992/93 RSC Anderlecht 28 6
1993/94 Ajax 15 1
1994/95 Ajax 26 5
1995/96 Istanbulspor 16 5
1995/96 Glasgow Rangers 7 0
1996/97 Glasgow Rangers 15 5
1997/98 Glasgow Rangers 0 0
1998/99 Feyenoord 30 6
1999/00 Feyenoord 26 4
2000/01 Feyenoord 17 0
2001/02 De Graafschap 27 7
2002/03 De Graafschap 17 2
2003/04 VV Bennekom (amateurs) onbekend onbekend
2003/04 Vitesse 6 0
Totaal 314 77

Erelijst

Ajax
  • Nederlands landskampioen
Eredivisie 1994
Eredivisie 1995
  • UEFA Champions League
Champions League 1995
  • Johan Cruijff Schaal
Johan Cruijff Schaal 1993
Johan Cruijff Schaal 1994
Feyenoord
  • Nederlands landskampioen
Eredivisie 1999
  • Johan Cruijff Schaal
Johan Cruijff Schaal 1999

Externe links

Auteur

Wim van Gorsel, 2015

Bronnen

Literatuur

Sites

Overig

Literatuur

Noten