Piet Moerland

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Piet Moerland
Piet Moerland1.jpg
Het logo van de Rabobank ontworpen door het Engelse Newell & Sorrell in 1994. Foto: Wikimedia Commons
Geboren 21 april 1949 St. Annaland
Beroep bedrijfseconoom, hoogleraar en bestuursvoorzitter Rabobank
VIAF Piet Moerland

Achtergrond, opleiding

Piet Moerland groeide op in St. Annaland, waar zijn vader een autorijschool had. Later exploiteerde zijn vader vleeshandel Zuneha, waar ook zijn broers Karel en Jan actief waren. Moerland zat na de lagere school op de HBS in Bergen op Zoom, van 1961 tot 1966. Hierna ging hij bedrijfseconomie studeren aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij in 1978 cum laude promoveerde tot doctor in de economie. Tijdens deze studie was Moerland lid van studentenvereniging S.S.R.-Rotterdam. Al gedurende zijn opleiding was hij wetenschappelijk medewerker aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Na zijn studie begon hij in 1979 als beleidsmedewerker bij de Rabobank, maar in 1981 besloot hij hoogleraar bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen te worden en verhuisde met zijn vrouw naar het noorden van het land. In 1988 werd hij hoogleraar economie aan de Universiteit van Tilburg. Van 1999 tot 2002 werd hij aan deze universiteit hoogleraar corporate governance.

Rabobank

In 2003 werd Piet Moerland lid van de raad van bestuur van de Rabobank, van waaruit hij in de zomer van 2009 bestuursvoorzitter van de Rabobank Groep werd. Hij was daar de opvolger van Bert Heemskerk. Moerland werd bij de Rabobank verantwoordelijk voor de aandachtsgebieden coöperatie en bestuur, bedrijfsvoering, midden- en kleinbedrijf, landbouw en maatschappelijk ondernemen. Daarnaast was hij voorzitter van de Nederlandse vereniging van banken, commissaris van Essent, bestuurslid van de nationale coöperatieve raad voor land- en tuinbouw en lid van de raad van advies van de Nederlandse orde van accountants en administratieconsulenten.

In juni 2013 maakte Moerland bekend dat hij in 2014 met pensioen zou gaan. Echter, op 29 oktober 2013 legde Moerland per direct zijn taak als bestuursvoorzitter neer, naar aanleiding van de Libor-affaire: het manipuleren van de Libor-rente door Rabobank-medewerkers. Rabobank kreeg dezelfde dag een boete van 774 miljoen euro. Piet Moerland was het gedrag van de betreffende Rabobank-medewerkers in strijd met de kernwaarden van de bank en dat was voor hem aanleiding onmiddellijk terug te treden.[1] Moerland werd (tijdelijk) opgevolgd door Rinus Minderhoud uit Vlissingen. Piet Moerland zag af van een vertrekregeling. Eind maart 2014 werd bekend dat SER-voorzitter Wiebe Draijer de beoogde nieuwe RvB-voorzitter was.

Prive/Trivia

Piet Moerland stond bekend als een rustige, integere, sobere bankier zonder bravoure. Hij is getrouwd met een vrouw uit Oud-Vossemeer. Het paar heeft twee kinderen.

Publicaties

  • Beslissen : een twintigtal beschouwingen op het terrein van de bedrijfs- en bestuurskunde. Met Cees van Dam (red.). Deventer : Kluwer, 1972
  • Firm behaviour under taxation. Proefschrift, 1978, 's-Gravenhage : Pasmans.
  • Toevoegen van waarde : ontwikkelingen in theorie en praktijk. Met Harry Barkema (red.). 1985, Deventer : Kluwer.
  • De overnemingsmarkt: theorie, empirie en regelgeving. Inaugurele rede Tilburg, 1989
  • Alternative disciplinary mechanisms in different corporate systems. Journal of Economic Behavior and Organisationn, 1995
  • Corporate governance : theorie en praktijk in internationaal perspectief. Groningen : Wolters-Noordhoff, 1997
  • Preferente aandelen uit de schaduw. Met Piet Duffhues, 2003, Deventer : Kluwer.

Bronnen

Auteur

-W. van Gorsel, 2024

Noten