Nazli Atmac-Yigit

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Nazli Atmac-Yigit
32f5e5b7-b831-3d42-c701-e79cf737eaff.jpg
Nazli Atmac-Yigit was lange tijd actief in de gemeenteraad van Terneuzen. Stadhuis Terneuzen. Foto: J. Wolterbeek, 2001. Bron: ZB/Beeldbank Zeeland, rec.nr. 131273.
Geboren ca. 1963 Emirdag (Turkije)
Beroep Gemeenteraadslid Terneuzen

Biografie

Achtergrond

Nadat haar vader de rest van het gezin was voorgegaan kwam Nazli Atmac-Yigit op haar zevende vanuit Turkije in Sluiskil wonen. Haar vader werkte onder andere bij De Hoop in Terneuzen en bij de Cokesfabriek in Sluiskil. Na de middelbare school volgde ze de opleiding voor verpleegkundige en operatieassistente. Tijdens haar studie werd ze actief in een plaatselijke Turkse vereniging, waardoor ze in contact kwam met de plaatselijke politiek en het belang van de politiek inzag.

Gemeenteraadslid

In 1993 werd Nazli Atmac-Yigit lid van de PvdA en kwam op de kandidatenlijst voor de gemeenteraad. Na de verkiezingen in 1994 kwam ze, samen met nog vier andere fractiegenoten, in de Terneuzense gemeenteraad. Ze profileerde zich vooral op ‘autochtone’ beleidsterreinen als financiën, milieu, gehandicaptenbeleid en gezondheidszorg. Daarnaast zette zich vooral in om de ervaren kloof tussen burger en bestuurder te verkleinen. Daarom probeerde ze zoveel mogelijk openbare bijeenkomsten, debatten, etc. te bezoeken. Ook de jongerenproblematiek in Terneuzen had volop haar aandacht. Nazli Atmac-Yigit bleef raadslid in Terneuzen tot 2014.

Regionaal en landelijk Actief

Nazli Atmac-Yigit was niet alleen politiek actief binnen de gemeente Terneuzen. Zo was ze bijvoorbeeld ook betrokken bij het multi-etnisch vrouwennetwerk onder leiding van PvdA coryfee Jacques Wallage. Verder maakte ze ook deel uit van een landelijk netwerk van Turkse raadsleden en in de Tunesisch/Marokkaanse en Antilliaans/Surinaams verenigingsnetwerken. Binnen Zeeland was ze ook bestuurslid van welzijnsorganisatie VMC-Zeeland in Middelburg.

Schrijfster

Naast haar politieke en maatschappelijk inzet was Nazli Atmac-Yigit ook actief als schrijfster. In 2010 schreef ze samen met Aart Pool en Linda GoenseSamen gaat het beter (Den Haag, 2010) ‘Samen gaat het beter’ over het functioneren van de ziekenhuiszorg van de Zeeuws-Vlaamse zorgorganisatie Zorgsaam.

Nevenfuncties

  • Bestuurslid van welzijnsorganisatie VMC-Zeeland in Middelburg
  • Lid landelijk netwerk van Turkse raadsleden en in de Tunesisch/Marokkaanse en Antilliaans/Surinaams verenigingsnetwerken

Prijzen/eretekens

  • Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, 2014, vanwege twintig jaar raadslidmaatschap gemeente Terneuzen.

Bronnen

Literatuur

Auteur

-W. van Gorsel, 2023

Noten