Mathieu van Bellen

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Mathieu van Bellen
Mathieu van Bellen1.jpg
Aankondiging concert met Mathieu van Bellen, fotograaf: A. Adrianova, 2012, ZB, Beeldbank Zeeland, recordnr. 025519
Geboren 1988
Beroep Violist
VIAF [1]

Biografie

De uit Hulst afkomstige violist Mathieu van Bellen (*1988) begon zijn vioolstudie in België bij Nico Baltussen, en vervolgde zijn opleiding bij Jan Repko aan het Conservatorium van Amsterdam en Chetham's School of Music in Manchester. Die opleiding werd hem mogelijk gemaakt door een studiebeurs van De VandenEnde Foundation in Amsterdam. In London studeerde hij bij Itzhak Rashkovsky, en in Berlijn aan de Hochschule für Musik bij Ulf Wallin.

Hij was laureaat van onder andere de internationale Yehudi Menuhin Competition en de Wieniawski Competition en in Nederland van het Prinses Christina Concours en het Oskar Back concours. Verder won hij de MBF, RPS Emily Anderson Prize, de Philharmonia Martin Musical Scholarship Funds Awards en Making Music Awards. Ook kreeg hij de Bach Prize en werd hij String Player of the Year 2008 op de Royal College of Music. Mathieu gaf concerten in Europa, Azie en in the VS, hij speelde op grote muziekfestivals zoals de Festspiele MV in Duitsland en deed mee aan Kamermuziek Festivals in heel Europa. Hij deed een aantal radio en televisie optredens, en hij speelde in zalen zoals de Purcell Room in het Southbank Centre, de Royal Festival Hall in London, het Concertgebouw in Amsterdam, het Tel Aviv Opera House en het Megaron in Athena waar hij speelde met het Nationaal Orkest van België, het Holland Symphonie Orkest, de Southbank Sinfonia en het Camerata Athena.

Mathieu is een actief kamermusicus. In concerten voor kamermuziek werkte hij onder andere samen met Shlomo Mintz, Miguel da Silva, Michael Collins en Bruno Giuranna. Mathieu is de violist in het Busch Trio, dat werd opgericht in 2012. Het Busch Trio gaf concerten in Europa en Azië, met name in het Concertgebouw te Amsterdam, de Wigmore Hall in Londen, het BOZAR te Brussel en in het National Center for Performing Arts (NCPA) te Beijing.

De eerste CD van Mathieu kwam uit in 2014 met solowerken van Bach, de Middelburger Christian Blaha en Béla Bartók. In hetzelfde jaar was hij concertmeester van het Europees Jeugd Orkest onder leiding van Vasily Petrenko en Vladimir Ashkenazy, met onder meer concerten in de Proms te Londen en in het Concertgebouw te Amsterdam.

In 2015 won Van Bellen in Amsterdam de Grachtenfestival Prijs. Hij speelt op de ex-Adolf Busch G.B. Guadagnini viool (Turijn 1783) en met een strijkstok van Dominique Peccatte.

Auteur

Els Millenaar, 2018

Bron

Website Mathieu van Bellen