Koos Schouwenaar

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Schouwenaar, Koos; eigenlijk Jacobus Marinus Schouwenaar; J.M. Schouwenaar

(Rotterdam 13 mei 1947 -)

Burgemeester van Middelburg
Koos Schouwenaar, foto: Jaap Wolterbeek, 2005, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 104101

Jeugd, studie en carrière

Koos Schouwenaar is een zoon van Arie Jan Schouwenaar (marineofficier en Tweede Kamerlid voor de PvdA) en Jo Schouwenaar-Franssen (lerares klassieke talen, lid van de Eerste Kamer en minister van Maatschappelijk Werk in het kabinet Marijnissen (1963-1965) voor de VVD). Hij trad in de voetsporen van zijn vader, want na een gymnasiumopleiding aan het Nieuwe Lyceum te Bilthoven volgde hij een opleiding aan het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder. Vervolgens was Schouwenaar een aantal jaren marineofficier (1968-1976). Tegelijkertijd studeerde Schouwenaar rechten, waarin hij zich specialiseerde in het staatsrecht. Daarna ging hij werken bij de gemeente Tubbergen. In 1979 volgde zijn benoeming tot burgemeester van Venhuizen (1979-1986), waarna hij achtereenvolgens burgemeester in Castricum (1986-1998), Maarssen (1998-2002) en Middelburg (2002-2012) was. In 2012 nam hij wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd afscheid als burgemeester van Middelburg. Intussen was hij lid van de Eerste Kamer voor de VVD geworden (2011).

Burgemeester van Middelburg

Koos Schouwenaar tijdens de uitreiking van de Four Freedom Awards, foto: Marian van der Weide, 29 mei 2010, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 131313

Na de periode Bert Spar van der Hoek had Middelburg behoefte aan rust. Koos Schouwenaar bracht die rust. Hij is wel gekenschetst als een binder. Als burgemeester was hij voorstander van een collegiaal bestuur en was hij er voor de inwoners van zijn stad. Dat bewees hij onder meer bij enkele geruchtmakende zaken (zoals een grote brand met dodelijke slachtoffers in Arnemuiden en diverse moordzaken). Tijdens toespraken wist Schouwenaar zich door gezonde, niet van zelfspot vreemde, humor geliefd te maken bij zijn gehoor. Een kleine smet op zijn staat van dienst was het politieoptreden op 23 november 2007 tijdens een scholierenprotest, waarbij het politiekorps keihard insloeg op twaalf- tot zeventienjarige scholieren die geen kant meer op konden; een kwestie waar hij zich nooit van gedistantieerd heeft. Na zijn vertrek per 1 mei 2012 werd het burgemeesterschap korte tijd waargenomen door Erik van Heijningen. Daarna volgde de benoeming van de VVD’er Harald Bergmann (Rotterdam 23 september 1965), voordien burgemeester van Albrandswaard, die op 27 augustus 2012 geïnstalleerd werd als burgemeester van Middelburg.

Privéleven

Koos Schouwenaar heeft samen met zijn partner Greetje Hageman een zoon. Hij was eerder gehuwd. Zijn grote passie is -net als Chris Rutten- wielrennen. Tijdens zijn burgemeesterschap vond een finish van een ronde in de Giro d’Italia plaats in Middelburg.

Auteur

Peter Sijnke, red., 2013.

Literatuur