Chris Rutten

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Rutten, Chris; eigenlijk Chrétien Gerardus Joseph Rutten; C.G.J. Rutten

(Susteren 12 maart 1942 -)

Burgemeester van Middelburg.
Chris Rutten, foto: Jaap Wolterbeek, april 1990, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 118496

Jeugd, studie en carrière

Chris Rutten, wiens vader leraar was, werd geboren in Susteren, maar bracht het grootste deel van zijn jeugd door in Sittard, waar hij het gymnasium doorliep. Een studie civiele techniek aan de TH Delft bleek niet te bevallen en na zijn militaire dienstplicht vervuld te hebben ging Rutten rechten studeren aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Van 1969-1972 werkte hij als wetenschappelijk docent aan de universiteit van Paramaribo. Vervolgens was hij drie jaar werkzaam als juridisch medewerker bij de gemeente Amersfoort. Van 1975-1985 was Rutten burgemeester van het Limburgse Nuth.

Burgemeester van Middelburg

In september 1985 trad Rutten aan als burgemeester van Middelburg. De fervente wielrenner Rutten was voorzitter van de Stichting Elfstedenfietstocht die in 1988 met 120 prominente Nederlanders een ‘vredes fietstocht’ door Israël wilde maken. Wegens ontstane commotie daarover werd de tocht afgeblazen. In januari 1996 nam Rutten afscheid van Middelburg om burgemeester van Breda te worden. Hoogtepunten tijdens zijn periode als burgemeester van Middelburg beschouwde hij onder meer de invulling van het Maïsbaaigebied, de komst van de gevangenis, de nieuwbouw van de rechtbank en het belastingkantoor , de samenwerking met de zustersteden en ontwikkelingsprojecten in Kaapverdië en Glogow (Polen) en de bereikte status van stadsgewest met Vlissingen. Gemiste kansen vond hij de herindeling van Walcheren tot één gemeente , het niet-doorgaan van het Museum 13/IX en het vertrek van diverse rijksdiensten uit de Zeeuwse hoofdstad. Als burgemeester was Rutten een makkelijk benaderbare man met veel gevoel voor humor, maar weinig dossierkennis. Hij bestuurde vooral op hoofdlijnen en grossierde in nevenfuncties (31 stuks).

Privéleven

De katholieke VVD’er Chris Rutten, die als hobby’s wielrennen (een ongeluk met de fiets tijdens zijn Middelburgse periode kostte hem het puntje van zijn neus en in 2000 raakte hij door een val met zijn fiets zwaargewond) en beeldhouwen had, is gehuwd met Ineke Bovendeerd. Het echtpaar kreeg twee kinderen. Na Breda, waar hij in 2004 afscheid nam, was Rutten waarnemend burgemeester van Weert (2004-2005), Wageningen (2005) en Dongen (2005-2006). In 2006 werd hij voorzitter van de Kamer van Koophandel West-Brabant en in 2008 kreeg hij dezelfde functie bij de Kamer van Koophandel Zuid-West Nederland.

Auteur

-Peter Sijnke, 2013.

Literatuur