Joba van den Berg

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Joba van den Berg
Joba van den Berg-WC.jpg
Foto: Wikimedia Commons, 2017
Geboren 21 augustus 1958 Utrecht
Beroep manager en politicus

Achtergrond

Jacoba Antonia Maria Joanna (Joba) van den Berg-Jansen groeide op in een katholiek gezin in Utrecht. Na de basisschool behaalde zij in 1976 haar diploma gymnasium-b aan het Sint-Bonifatiuscollege te Utrecht. Daarna volgde ze aan het Saxion College te Deventer de opleiding facilitaire dienstverlening, waar ze in 1980 haar diploma behaalde. Vervolgens studeerde ze in 1982 af aan de Katholieke Hogeschool Tilburg, waar ze de opleiding internationale economie afrondde.

Maatschappelijke carrière

Na haar afstuderen ging Joba van de Berg in 1985 aan de slag als beleidsmedewerker bij het wetenschappelijk instituut van het CDA. Daarna, van 1986 tot 1993, doorliep ze diverse functies bij Unilever in Nederland en België. Van 1995 tot 1999 werkte zij als hoofd personeelszaken bij Budelpack in Tholen en van 2000 tot 2001 was ze hoofd HR bij NautaDutilh in Rotterdam en Amsterdam. Tussen 2001 en 2008 was ze opnieuw werkzaam bij Unilever in Rotterdam, achtereenvolgens als hoofd Industrial & employee relations (2001 – 2005) en directeur Industrial & employee relations (2005 – 2008). Tussen 2008 en 2017 was zij directeur sociale zaken en ledenservice van Bouwend Nederland.

Joba van den Berg woonde lange tijd in Kloetinge, maar verhuisde in juni 2016 naar de Randstad. Sinds 2017 had ze ook een pied-à-terre in Goes.

Politiek actief: CDA

In haar studententijd was Joba van den Berg actief in het Christen Democratisch Jongeren Appel (CJDA). In 1982 werkte zij ook voor het Wetenschappelijk Instituut van het CDA. Zij hield zich daar vooral bezig met het sociaal beleid. Van 1996 tot 2000 was Van den Berg secretaris van het CDA in Goes. Daarnaast was ze in 2011 lid van het Strategisch Beraad en van 2014 tot 2017 was zij voorzitter van de visiegroep Werk & Economie van het CDA.

Tweede Kamer

Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in maart 2017 stond Joba van den Berg op plek 18 op de CDA kieslijst. Doordat het aantal zetels voor het CDA groeide van 13 naar 19 kwam Joba van den Berg in de Kamer en werd ze op 23 maart 2017 geïnstalleerd als Kamerlid. In haar maidenspeech, op 28 juni 2017, hield ze een betoog over het beschermen van Nederlandse bedrijven tegen vijandige overnames uit het buitenland. Bij haar entree in de Tweede Kamer had Joba van den Berg drie (Zeeuwse) speerpunten: goede onderwijs-infrastructuur, beschikbare, betaalbare en bereikbare zorg en een investeringsagenda voor de Zeeuws economie en werkgelegenheid. Zo zette Joba van den Berg bijvoorbeeld in voor verbetering van het internet in de buitengebieden, voor de goederenspoorlijn tussen Terneuzen en Gent en voor het onderwijs in Zeeuws-Vlaanderen. Haar zwaartepunt legde ze echter bij de zorg. Daarom presenteerde zij in januari 2019 de initiatiefnota “Zorg in de regio”. In debatten en werkbezoeken door het hele land vroeg zij daarom aandacht voor de problemen rond de zorg in de regio.[1] In aanvulling hierop had zij in februari 2021 de initiatiefnota “Naar minder ziekte en betere zorg: Ontzorg de zorg voor behoud van solidariteit” gepubliceerd over het betaalbaar houden van de zorg. In juli 2021 bracht zij ook nog een initiatiefnota uit over mondzorg waarin ze onder andere pleitte voor een betere spreiding van opleidingsplaatsen.

Naast de gezondheidszorg was Joba van den Berg ook woordvoerder op de terreinen telecom, postmarkt en bescherming van vitale bedrijven en hield ze zich bezig met Koninkrijksrelaties. Bij de Kamerverkiezingen van maart 2021 viel het CDA terug van 19 naar 15 zetels. Omdat Joba van de Berg op de CDA kieslijst de 16e plek bezette kwam zij niet automatisch terug in de Kamer. Vanwege ziekte van CDA-collega Harry van der Molen keerde ze in april 2021 echter toch terug naar het parlement. In september 2021 werd Joba van den Berg opnieuw beëdigd als permanent Kamerlid vanwege het vertrek van staatssecretaris Mona Keizer. Tijdens haar tweede termijn als Kamerlid viel Joba van den Berg onder andere op vanwege haar kritische houding ten aanzien van het coronabeleid van de regering.[2]

Bronnen

Bestuursfuncties

  • Diverse bestuursfuncties binnen het CDA
  • Bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Arbeidsverhoudingen

Auteur

-W. van Gorsel, 2023

Noten