Budelpack

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Budelpack

Verpakkingsbedrijf in Poortvliet.

Budelpack, 2013, foto: Website Budelpack

Het bedrijf Budelpack, een van oorsprong Brabants familiebedrijf uit Budel, is een onderneming in verpakkingen en sinds 1971 gespecialiseerd in het primair verpakken van voedingsmiddelen (food, petfood en fresh) in flexibele, vormvaste en kartonnen productverpakkingen. De hoofdvestiging is sinds 1973 gevestigd in Poortvliet. Verder zijn er nog vestigingen in Waddinxveen en Hazeldonk (B.).

Geschiedenis van het bedrijf

Het begin

In 1971 kreeg Internationale Banket Combinatie (IBC) Nieuwkerk in het Brabantse Budel van Mars de opdracht van voorverpakte repen multipacks te maken. In 1973 verhuisde dit bedrijf naar de banketfabriek van André Nieuwkerk's vader, Evert Nieuwkerk, in het Zeeuwse Poortvliet.[1] De nadruk kwam te liggen op de verdere verwerking en verpakking van vooral chocolade en suikerwerken die elders zijn geproduceerd. Het aantal werknemers bedroeg dan ongeveer 60. Het bedrijf heette 'IBC Budelpack' en zou zich vooral op de Europese markt richten.

Budelpack, 1985, foto: Website Budelpack

De eerste jaren

In de eerste jaren van haar bestaan groeide Budelpack langzaam uit tot een goedlopend bedrijf met ongeveer 75 werknemers. Het bedrijf legde zich vooral toe op de verpakking van producten als levensmiddelen, kosmetica, gereedschappen, drukwerk en reinigingsmiddelen. In 1978 opende commissaris Boertien de nieuwe fabriek van Budelpack.[2]

De jaren 80: depressie en groei

Aan het begin van de jaren 80 beleefde Budelpack moeilijke tijden. Door de depressie verminderde de afzet en werd er verlies gelden. Vanaf 1984 volgde echter herstel nam de verkoop weer toe. Ook via het verpakken van zgn. 'naakte' producten kon Budelpack zich onderscheiden. Het leidde tot forse groei. De omzet groeide met 25 tot 30% per jaar. Het bedrijf breidde uit en het leidde tot groei van het personeelsbestand. Onder het klantenbestand bevonden zich intussen 'grote spelers' als Douwe Egberts, Philips en Nestle.[3] Het aantal werknemers steeg tot boven de 100.

De jaren 90: voortgaande groei

In de jaren 90 groeide het bedrijf door tot de grootste verpakker van Nederland. Ook in Europa behoorde het inmiddels tot de grootsten. De groei van het bedrijf leidde er onder andere toe tot in 1993 door minister Andriessen een nieuw gebouwde fabriek werd geopend. [4] Het aantal werknemers was intussen gestegen tot boven de 300. De bedrijfsomzet was toegenomen tot 50 miljoen gulden.

Ook internationaal timmerde Budelpack intussen flink aan de weg. Om uit te kunnen groeien tot de grootste verpakker in Europa nam Budelpack in 1995 twee Spaanse en een Oost-Europees bedrijf over.[5]

Bezuinigingen

Na jaren van onstuimige groei moest Budelpack het vanaf 1996 zuiniger aan doen. Binnen Europa zijn de kosten per product erg hoog om concurrerend te zijn en daarom moesten de kosten omlaag. Dit leidde er onder andere toe dat een volledige laag in de top van het bedrijf moest verdwijnen.[6] Het aantal arbeidsplaatsen in Poortvliet daalde daardoor naar 368. De Spaanse dochterbedrijven waren intussen wel zeer winstgevend.[7]

Budelpack, 2000, foto: Website Budelpack

Weer groei

Vanaf 1998 ging het weer beter met Budelpack. De werkgelegenheid trok aan, er waren nieuwe uitbreidingsplannen en er werden fabrieken in Engeland en Spanje overgenomen.[8] In 2000 wed er ook een vestiging in Bodegraven geopend.[9] De werkgelegenheid in Poortvliet steeg tot 420 werknemers.

Een nieuw fenomeen was dat naast het verpakken ook de productie van de in te pakken artikelen steeds vaker bij Budelpack plaats vond. Opdrachtgevers als Unilever en Sara Lee (DE) begonnen daartoe de productie van steeds meer artikelen uit te besteden aan de Poortvlietse fabriek.

Naar Brabant

In 2001 verhuisde het hoofdkwartier naar Bergen op Zoom. In dat jaar nam Budelpack ook de grote Duitse concurrent Klockner over. Daarmee wordt het Poortvlietse bedrijf in een keer de grootste inpakker van Europa.[10] Een klein filiaal in Stellendam, waar diepvriesproducten werden ingepakt, werd afgestoten. Vanwege overcapaciteit gebeurde dat eind 2004 ook met de fabriek in Bodegraven. In 2005 sloten ook de fabrieken in Wales (vanwege brand) en een vestiging in Spanje. Wel werd er een nieuwe vestiging geopend in Portugal.

Verslechterde marktomstandigheden

Vanwege verslechterde marktomstandigheden gingen er in 2004 banen verloren in Poortvliet. 23 van de 367 werknemers moesten op zoek naar ander werk.[11] Mede vanwege de supermarktoorlog leed Budelpack verlies en moest het bedrijf in 2006 opnieuw arbeidsplaatsen inleveren. Een deel van het bedrijfspand werd bovendien verkocht aan meubelconcern Bouman/Potter.[12] Het werk wat in het verkochte deel werd gedaan, vooral de verpakking van vaatwasmiddelen, verhuisde later naar Roosendaal.[13]

Ondanks de moeilijke marktomstandigheden waren er ook successen te melden. Vooral bij de afdeling maaltijdverpakkingen werden goede zaken gedaan en steeg de omzet.[14] Eind 2007 breidde Budelpack opnieuw uit met de aankoop van een fabriek in Wales.

Faillissement

In 2009 werd bekend dat de internationale tak van Budelpack failliet is. Mede door de internationale (krediet)crisis was de schuldenlast dusdanig opgelopen dat banken geen krediet meer wilden verlenen. De vestigingen in Bergen op Zoom en Roosendaal sloten, voor de buitenlandse vestigingen werden kopers gezocht. De vestiging in Poortvliet, de food-afdeling, kon gewoon blijven draaien.[15] Organisatorisch en financieel had deze zich al een aantal jaren losgemaakt van de rest van het concern.[16]

Het Poortvlietse bedrijf ontkwam echter ook niet aan de gevolgen van de crisis. Eind 2009 werd voor 25 inpakkers ontslag aangevraagd en belandde een deel in een deeltijd-ww-regeling.[17]

Budelpack, 2009, foto: Website Budelpack

Vierde generatie

In 2010 nam Peter Nieuwkerk de leiding van Budelpack over. Hij was daarmee de vierde generatie Nieuwkerk die het stokje overnam.[18] In 2012 verwierf hij ook de meerderheid van de aandelen van het familiebedrijf.

In 2015 breidde Budelpack haar werkzaamheden uit met een derde productgroep. Naast 'Food' en 'Petfood' nu ook 'Fresh' (groente en fruit).

Auteur

W. van Gorsel, 2017

Bronnen

Literatuur

  • Connie Veul, 'Bezielde inspirator met sterk 'wij'-gevoel : Budelpack-directeur André Nieuwkerk', in: Verpakken: vakmagazine voor de verpakkende- en verpakkingsindustrie, nr. 6 (1997) 6-9.

Sites

Noten

  1. Krantenbank Zeeland, 'Nieuwkerk: van dorpsbakker tot internationaal verpakker', in: De Eendrachtsbode, 16 januari 1992, pag. 13.
  2. Krantenbank Zeeland, 'Dr. C. Boertien opende Budelpack te Poortvliet, PZC, 17 juni 1978, pag. 7.
  3. Krantenbank Zeeland, 'Gladde vrouwenbenen doen Budelpack verder groeien', in: De Eendrachtsbode, 5 januari 1989, pag. 1.
  4. Krantenbank Zeeland, 'Alleen maar zegeningen, geen slim idee of een geniaal plan', in: De Eendrachtsbode, 8 april 1993, pag. 17.
  5. Krantenbank Zeeland, 'Budelpack wil in Poortvliet groeien naar 600 medewerkers', in: De Eendrachtsbode, 26 januari 1995, pag. 1.
  6. Krantenbank Zeeland, 'Poortvlietse onderneming bezuinigt op personeelskosten', in: De Eendrachtsbode, 7 november 1996, pag. 11.
  7. Krantenbank Zeeland, 'Budelpack trekt buikriem aan, maar verdubbelt winst in Spanje', in: De Eendrachtsbode, 16 jauari 1997, pag. 9.
  8. Krantenbank Zeeland, 'Budelpack trekt ruim 100 mensen aan', in: PZC, 17 juli 1998, pag. 19.
  9. Krantenbank Zeeland, 'Budelpack heeft ambities als producent', in: PZC, 4 oktober 2000, pag. 9.
  10. Krantenbank Zeeland, ´Budelpack Copackers gaat met hoofdkwartier naar Brabant´, in: De Eendrachtsbode, 5 april 2001, pag. 11.
  11. Krantenbank Zeeland, ´Ontslagen bij Budelpack´, in: PZC, 27 februari 2004, pag. 13.
  12. Krantenbank Zeeland, ´Bouman koopt fabriek van Budelpack en breidt sterk uit´ in: De Eendrachtsbode, 2 februari 2006, pag. 1.
  13. Krantenbank Zeeland, ´Budelpack hoort op het eiland,....´ in De Eendrachtsbode, 5 juni 2008, pag. 3.
  14. Krantenbank Zeeland, ´Derde generatie Nieuwkerk verkoopt nieuwe lijn maaltijdverpakkingen´, in De Eendrachtsbode, 22 juni 2006, pag. 11.
  15. Krantenbank Zeeland, 'Budelpack-concern valt in brokken uiteen', in: De Eendrachtsbode, 19 februari 2009, pag. 6.
  16. Krantenbank Zeeland, 'Doek valt nu echt voor Budelpack', in: PZC, 18 februari 2009, pag. 77.
  17. Krantenbank Zeeland, 'Deeltijd-ww voor heel Budelpack', in: PZC, 17 december 2017, pag. 1.
  18. Krantenbank Zeeland, 'Vierde generatie Nieuwkerk aan het roer bij Budelpack', in: De Eendrachtsbode, 30 september 2010, pag. 5.