Jo Baart

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Jo Baart
Jo Baart.jpg
Jo Baart, gemeenteraadslid en wethouder van Terneuzen. Foto: C. Schelstraete. Bron: pzc.nl
Geboren 19 oktober 1946 Kloosterzande
Overleden 7 januari2015 Terneuzen
Beroep autoverkoper, gemeenteraadslid en wethouder Terneuzen

Achtergrond

Jo Baart groeide op in Kloosterzande in een gezin met vijf kinderen. Zijn vader was metselaar. Na de middelbare school was Jo Baart onder andere autoverkoper. In 1997 stapte hij de politiek in. Dat jaar werd hij lid van de dat jaar opgerichte Terneuzense Onafhankelijke Partij (TOP). Op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 1998 werd Baart vervolgens als lijsttrekker gekozen.

Wethouder

Na verkiezingswinst in 1998 - direct naar vier zetels - werd hij meteen wethouder en kreeg onder andere de portefeuilles welzijn en cultuur onder zijn beheer.[1]

Tijdens zijn wethouderschap kwam Jo Baart regelmatig negatief in het nieuws. Collega's verweten hem regelmatig solistisch en ontactisch optreden, onder andere met betrekking tot de bouw van een outlet-centrum in Sas van Gent, bij de omstreden zogenoemde Ducatenactie en bij vermeende steun aan ambtenarenacties.[2] Als wethouder hielp Baart mee aan het in de steigers zetten en opbouwen van het Scheldetheater.

Gemeenteraadslid

Na de herindeling in 2003 bleef TOP buiten het college en kwam Jo Baart terecht in de gemeenteraad. In 2005 werd Baart (inmiddels vijfde op de lijst) met voorkeursstemmen herkozen als gemeenteraadslid.

Nadat TOP Jo Baart in aanloop naar de verkiezingen van 2010 op een onverkiesbare vijftiende plaats hadden gezet, stapte hij in december 2009 uit zijn partij en ging daarna aanvankelijk als zelfstandig raadslid verder.[3] In 2010 - na het samengaan met Gemeentebelangen - belandde hij op een onverkiesbare (vijftiende) plaats. Hij probeerde met een eigen lijst door te gaan maar haalde niet genoeg stemmen voor een restzetel.

Overlijden

Nadat Jo Baart uit de politiek was gestapt kampte hij lange tijd met gezondheidsklachten. Hij overleed op 7 januari 2015 op 68-jarige leeftijd.

Bronnen

Auteur

W. van Gorsel, 2024

Noten