Gerard De Moorspolder

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gerard De Moorspolder

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984


1. Polder in de gemeente Oostburg; opgenomen in het Waterschap Het Vrije van Sluis (opgericht 1942); opp. ca. 133 ha, hoogteligging 0,8 tot 1,5 m N.A.P.; behorend tot het hoofdafwateringsgebied Nieuwesluis Jong-Breskenspolder). Door het noorden van de polder loopt een deel van de Zwartgatsche Kreek. De polder kwam onder Groede tot stand omstreeks het laatste kwart der 13e eeuw. Voor de betreffende periode zijn verscheidene personen met de naam Gerard de Moor bekend, evenals verschillende gelijknamige polders; deze zijn waarschijnlijk niet alle door één en dezelfde persoon bedijkt. De Groedse Gerard de Moorspolder was ook bekend als Grote Gerard de Moorspolder, om hem te onderscheiden van de aangrenzende Kleine Gerard de Moorspolder Kleine Polder) en als Gee(r)stpolder, Gherstenpolder en Moorspolder. Na 1580 inundeerde hij, om in 1613 in de watering van Groede te worden herdijkt door de gebroeders Jacob en Cornelis Cats. De polder heeft behoord tot de v.m. gemeente Groede en het waterschap Groede en Baanst Oude Groedsche Polder).

2./3. Twee v.m. polders, bedijkt vóór 1348 langs de kust van de parochie 1Jzendijke, tussen Biervliet en Hugevliet; opp. resp. 24 en 10 gemeten; de kleinste lag in 1358 onder water.

4. V.m. Polder langs de kust van de parochie Gaternesse; bedijkt vóór 1348.


AUTEUR

J. Kuipers


LITERATUUR

Wilderom, Tussen afsluitdammen IV. Gottschalk, Historische geografie. Roos, Woordenboek. De Hullu, Toevoegsels op Roos. Van der Aa, Aardrijkskundig woordenboek.