Ellemeet (oudendijk(e), Ellimeed)

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Ellemeet (oudendijk(e), Ellimeed)
Luchtfoto van Ellemeet. Foto: J. Midavaine/Slagboom en Peeters, 1978. Bron: ZB, Beeldbank Zeeland, rec.nr. 20244

Het dorp: kenmerken

Dorp, oude heerlijkheid en voormalige gemeente (735 ha) in het Ooster-Vierendeel van Schouwen; sedert 1 januari 1961 ingedeeld bij de gemeente Middenschouwen, daarna (vanaf 1997) bij de nieuwe gemeente Schouwen-Duiveland. Op 1 januari 2021 had Ellemeet 355 inwoners. De naam is afgeleid van het land dat gelegen was aan de stroom de Helle. De kom van het huidige Ellemeet ligt op de plaats van het vroegere gehucht Oudendijk(e). Het vanouds agrarische Ellemeet heeft zich ontwikkeld tot een woon- en vakantiedorpje.

Wapen

Wapen voor zonder eend; dat is het wapen van het geslacht De Witte. De eend is in de 18e eeuw toegevoegd en zo is het wapen op 31 juli 1817 voor de gemeente bevestigd.

Varia

Kermis werd vroeger op de laatste maandag en dinsdag in september gehouden.

Geschiedenis

In 1236 wordt genoemd Henricus de Ellimet, priester te Zierikzee. De kerk van Ellemeet is waarschijnlijk in de 13e eeuw ontstaan als een dochter van die van Elkerzee. Ze stond ten zuidoosten van Oudendijk. Tijdens het beleg van Zierikzee (1576) is de kerk verwoest en niet meer herbouwd. In de 18e eeuw was het kerkhof, door een muur omsloten, nog in gebruik. Jarenlang heeft er op deze oude begraafplaats een rode, zandstenen doodkist gestaan, waarschijnlijk afkomstig van het klooster Bethlehem te Elkerzee; in 1874 aan het Zeeuwsch Genootschap te Middelburg overgedragen. Het kerkhof is nu een cultuurmonument.

Het gebied van de parochie Ellemeet is na de Reformatie voor een klein deel gevoegd bij Serooskerke en voor het grootste deel bij Elkerzee.

Auteur

J.A. Trimpe Burger, S.J.M. Hulsbergen, A.J.B. (wapenkunde)

Literatuur

  • S. Muller Hz., De indeeling van het bisdom.
  • Grijpink, Register op de parochieën.
  • Zelandia Illustrata II, 231-232.
  • Kroef, Naamsoorsprong Ellemeet en Elkerzee.

Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984