Elizabeth Bol-Smit

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Elizabeth Bol-Smit
Bol-Smit.jpg
Elizabeth Bol Smit samen met haar echtgenoot Laurens J. Bol in juni 1986, bron: Krantenbank Zeeland, PZC, 12 juni 1986, pag. 13
Geboren 13 februari 1904 Hellevoetsluis
Overleden 31 mei 1987 Dordrecht
Beroep Schilderes en dichteres
VIAF Elizabeth Bol-Smit

Levensloop

Elizabeth Smit stond na het behalen van haar einddiploma HBS (B) en de akte L.O. enkele maanden voor de klas. Daarna gaf ze enige jaren huishoudonderwijs in Middelburg. Ze trouwde daar in 1927 met Laurens J. Bol. Door veelzijdige begaafdheid besloot zij eerst in 1936 definitief de beeldende kunst als vak te gaan beoefenen, daartoe sterk aangemoedigd door Karel van Veen, die haar tekeningen zag. Van hem ontving zij veel raad en nuttige aanwijzingen hij het schilderen met olieverf. Op Walcheren tekende en schilderde zij veel portretten van kinderen en volwassenen; verder landschappen, stillevens, dieren, bomen en bloemen. Ze woonde sinds 1949 in Dordrecht, waar zij zeven jaren lid was van Pictura, maar meest eigen tentoonstellingen hield. Zij werkte tot begin jaren tachtig.

Werk

Ongeveer 60 van haar tekeningen en aquarellen bevinden zich in de Prentenkabinetten van Museum Boymans-Van Beuningen te Rotterdam, Teylers Museum in Haarlem en het Rijksmuseum te Amsterdam. Alle genoemde onderwerpen zijn daarin begrepen, alsook verscheidene portretten van bekende schrijvers en kunstenaars. Het Singer Museum te Laren bezit van haar vier olieverfschilderijen. In 1966 verscheen een dichtbundel van haar hand 'Helder Verlicht' (Servire, Den Haag).

Bibliografie

Fruitstilleven uit 1978 door Elisabeth Bol-Smit, bron: Schilderijenboerderij De Wiek

Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Auteur

Laurens J. Bol

Literatuur

  • Elizabeth Bol-Smit, Documentatiemap (Middelburg: Zeeuwse Bibliotheek, 2008).