Laurens J. Bol

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Laurens J. Bol
Laurens Bol.jpg
Laurens Johannes Bol, tekening: Elizabeth Bol-Smit
Geboren 23 januari 1898 Ooltgensplaat
Overleden 11 april 1994 Dordrecht
Beroep kunsthistoricus
VIAF [1]

Studie en werkzaamheden

Laurens Johannes Bol was aanvankelijk werkzaam bij het lager onderwijs te Middelburg. In 1927 huwde hij met de schilderes Elizabeth Smit. Vanaf 1928 deed hij zelfstudie in de kunstgeschiedenis. Van 1949-1965 werd Bol directeur van de musea te Dordrecht. Voor 1949 was hij medewerker van het Zeeuws Woordenboek. Als kunsthistoricus bracht hij vele publicaties op zijn naam onder meer over Johannes Hermanus en Barend Cornelis Koekkoek, Jacobus Perkois, Philips Angel en Adriaen Coorte. Hij geldt als de ontdekker van vele kleine meesters, waaronder Coorte.

Radio en publicaties

Voor de radio verzorgde hij een tiental jaren lezingen in de uitzending van Openbaar Kunstbezit. In 'Een Middelburgse Brueghel-groep' worden studies gewijd aan Ambrosius Bosschaert de Oude, Balthasar van der Ast, Bosschaerts zonen, Christoffel van den Berghe, Molanus, Jacob van Geel, Adriaen Pietersz van de Venne en Johannes Goedaert. Bol genoot bekendheid door het schrijven van standaardwerken over Hollandse schilderkunst te weten 'Holländische Maler des 17. Jahrhunderts, nahe den grossen Meistern, Landschaften und Stilleben' (Braunschweig 1969) en 'Die Holländische Marinemalerei des 17. Jahrhunderts' (Braunschweig 1973). Verder verschenen in boekvorm 'Adriaen Coorte, a unique late Seventeenth Century Dutch still-life painter' (Assen/Amsterdam 1977), 'Jan van Eyck' (Utrecht 1965), 'The Bosschaert Dynasty, painters of flowers and fruit' (Leigh-on-Sea 1960) en `Bekoring van het kleine' (Amsterdam, Stichting Openbaar Kunstbezit, 1963).

Waardering

De Amsterdamse kunsthandel Waterman bracht Bol in 1984 een hommage in de vorm van de tentoonstelling (met bijbehorende gelijknamige catalogus) Masters of Middelburg.

Publicaties

Omslag van die höllandische Marinemalerei des 17. Jahrhunderts van Laurens J. Bol

Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Auteur

P. v.d. Veen

Literatuur