Eerste Bathpolder

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Eerste Bathpolder

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984


Polder in de gemeente Reimerswaal, gelegen aan de Oosterschelde Verdronken Land van Zuid-Beveland); opgenomen in het Waterschap de Brede Watering van Zuid-Beveland (opgericht 1959) thans Waterschap Noorden Zuid-Beveland; oppervlakte ca. 453 ha; hoogteligging 0,6 m N.A.P. tot 1,5 m N.A.P. Het noordelijk deel van de polder sueert via het gemaal Rat tekaai bij de gelijknamige haven aan de noordpunt van de polder (1 diesel-aangedreven verticale centrifugaalpomp, capaciteit 20 m' per minuut bij opvoerhoogte ca. 2,5 m; bemalingsgebied ca. 180 ha; gesticht 1955). In de polder ligt een deel van het gehucht Separatiedijk. Binnen het gebied van de polder heeft het voormalige dorp Ouderdinge gelegen. Rattekaai is een oud landbouwhaventje, later in gebruik voor sportvisserij en pleziervaart.

De Eerste Bathpolder werd in 1856 na veel tegenslagen bedijkt. Met de Tweede Bathpolder vormde hij de zg. *`Engelsche polders', welke naam verband hield met de afdammingsplannen voor het Kreekrak t.b.v. de aanleg van een spoorweg, bij welke onderneming merendeels Engelse deelnemers waren betrokken (Netherlands Land Enclosure Company). De beide Bathpolders leden veel schade door de vloeden van december 1862 en januari 1863 en inundeerden in 1906 (de Tweede Bathpolder nog in december 1863). De Eerste Bathpolder heeft behoord tot de voormalige gemeente Rilland-Bath en vormde van 1942 tot 1959 met de Tweede Bathpolder het Waterschap De Bathpolders (ca. 738 ha).


AUTEUR

J. Kuipers


LITERATUUR

Wilderom, Tussen afsluitdammen III. Roessingh, Archief waterschap De Bathpolders. Gedenkschrift: 50 jaar De Bathpolders. De Bruin, Dirk Dronkers.