Cees Priem

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Cees Priem
Cees Priem1-WC.jpg
Cees Priem, foto: Wikimedia Commons
Geboren 27 oktober 1950 Ovezande
Beroep wielrenner en ploegleider

Cornelis Johannes (Cees) Priem is een voormalig Nederlandse wielrenner en ploegleider.

Carrière als wielrenner

Jeugdrenner

Cees Priem groeide op in Ovezande en maakte in 1965 zijn debuut als aspirant. Als jong aankomend rennertje moest hij lang sparen voor zijn eerste eigen racefiets. Als aspirant boekt hij in totaal 23 overwinningen. Na een succesvolle carrière van enkele jaren (1969-1973) als amateur (bij ploeg Theo Middelkamp) - waarin hij onder andere de ronde van Midden-Zeeland op zijn naam schreef en Olympia's Tour en de groene trui in de ronde van de Toekomst won - stapte hij in 1973 over naar de profs van de Frisolploeg.

Profrenner

Als jonge prof wordt Cees Priem in 1974 in het Brabantse Hoogerheide verrassend Nederlands kampioen wielrennen op de weg.[1] Cees Priem was een echte ronderenner, waarin hij ondermeer als meesterknecht van Jan Raas fungeerde. Dat was in de periode dat hij uitkwam voor de legendarische Raleigh-ploeg van Peter Post (1978-1983). Cees Priem kwam vijf keer uit in de Tour de France, maar haalde nooit Parijs. Wel behaalde hij 2 etappe-zeges in de Tour, in 1975, waar hij de grote Merckx versloeg en in 1980. Ook in de Vuelta behaalde hij twee overwinningen, in 1976 en 1977. In 1976 werd hij 32e in de eindklassering van de Ronde van Spanje. Daarnaast grossierde hij in criterium-overwinningen en won hij verschillende kleinere etappekoersen.

Cees Priem (op kop)in actie tijdens het NK 1974 in Hoogerheide, foto: Wikimedia Commons

Na zijn succesvolle periode van de Raleigh-ploeg stapte Priem in 1984 over naar de Kwantum-ploeg, waar hij twee jaar bleef. Hij sloot zijn carrière af bij SuperConfex.

Cees Priem nam als 37-jarige in 1988 afscheid als wielrenner.[2] Het aanbod om ploegleider te worden bij wielerploeg TVM maakte de keuze een punt achter zijn rennerscarrière te zetten makkelijker. In zijn woonplaats Wemeldinge wordt de herinnering aan de wielerprestaties van Cees Priem nog altijd levendig gehouden via de organisatie van de "Cees Priem classic", een toertocht voor recreanten.

Cees Priem zal als wielrenner vooral worden herinnerd als een keiharde werker die zich dienstbaar opstelde voor de grotere renners (zoals Jan Raas) die daarvan dankbaar profiteerden.

Carrière als ploegleider

Na zijn carrière als renner ging hij vanaf 1988 werken als ploegleider van de TVM-wielerploeg.[3] In die functie belandde hij vanwege een dopingschandaal tijdens de Tour de France van 1998 in de gevangenis.[4]

Dopingschandaal

In maart 1998 hield de Franse politie een vrachtwagen aan die van Spanje naar Nederland reed met 104 ampullen epo. In juli 1998 werd Cees Priem, samen met verzorger Jan Moors en arts Andrej Michailov, verantwoordelijk gehouden voor het onderhouden van een dopingnetwerk. Cees Priem van TVM werd vastgezet, maar wist van niets. Zijn renners des te meer. Priem: ‘Ik ben toevallig een Zeeuw, dus ik spreek de waarheid’.

Uiteindelijk zat Cees Priem twee weken vast. Daarna moest hij zich vier maanden lang dagelijks melden bij de autoriteiten. Hij kreeg tenslotte een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd, net als de Russische ploegarts Andrej Michailov en verzorger Jan Moors. Achteraf gaven renners als Voskamp en Blijlevens toe dat Cees Priem onschuldig was en niets van de zaak afwist.[5]

Einde ploegleiderschap

Nadat Farm Frites de wielerploeg van TVM als hoofdsponsor overnam besloot Cees Priem een punt achter zijn ploegleidersbestaan te zetten.[6]

Materiaalman en wielermanager

Nadat hij bij Farmfrites/TVM opstapte koos Cees Priem ervoor als (neutrale) materiaalman/chauffeur mee te rijden met de grote wielerrondes. Hij kwam daarbij in dienst van Shimano. Later werkte hij ook mee aan de organisatie van grote (ook internationale) wielerwedstrijden.

Belangrijkste overwinningen

1971

 • Eindklassement Olympia's Tour

1973

 • Ster van Zwolle

1974

 • Nederlands kampioen op de weg

1975

 • Dwars door Vlaanderen
 • 1ste etappe deel A Ronde van Frankrijk 1975[7]

1976

 • 14de etappe Ronde van Spanje 1976

1977

 • 10e etappe Ronde van Spanje 1977

1978

 • 3de etappe Ronde van Nederland 1978
 • 2de etappe Ronde van België

1979

 • 1ste etappe Ronde van de Middellandse Zee

1980

 • 10de etappe Ronde van Frankrijk 1980[8]
 • Coppa Agostoni

1982

 • 1ste etappe Ster van Bessèges
 • Eindklassement Ster van Bessèges

1983

 • Eindklassement Driedaagse van De Panne-Koksijde

Privé

Cees Priem is getrouwd met de zus van wielrenner Kees Bal. De voormalige Zeeuwse profrenners zijn dus zwagers.

Auteur

Wim van Gorsel, 2015, herz. 2021

Bronnen

Sites

Literatuur

Noten