Kees Bal

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Kees Bal
Cees Bal1.jpg
Geboren 21 november 1951 Kwadendamme
Beroep wielrenner

Kees Bal is een voormalig Nederlands wielrenner, afkomstig uit Kwadendamme.

Carrière

Kees Bal werd in 1969 profrenner, nadat hij drie jaar daarvoor als amateurwielrenner actief was geweest. Als amateurrenner behaalde hij in totaal 25 overwinningen (onder andere Omloop van de Baronie, Ronde van Overijssel). Als profrenner kwam hij in dienst van de ploeg Gan-Mercier, van 1972-1975 (onder meer met Joop Zoetemelk en Raymond Poulidor), later voor Molteni (met Merckx, 1976) en Fiat France (1977). Al op zijn 28ste stopte Cees Bal met wielrennen. De grootste overwinning op zijn palmares was de Ronde van Vlaanderen van 1974.[1]

Ronde van Vlaanderen

Bal reed in 1974 in het voorseizoen een ijzersterke Catalaanse week. Met de eindzege in het zicht was het nota bene ploegmaat Joop Zoetemelk die in de laatste etappe bergop aanviel en met meer dan vijf minuten voorsprong net voldoende winst behaalde om de eindzege voor Bals neus weg te kapen. Deze was hierover furieus en weigerde met Zoetemelk in de aansluitende Ronde van Vlaanderen in hetzelfde hotel te slapen. Hij vertrok om halfelf 's avonds uit Gent om naar Kwadendamme te fietsen. Daar wikkelde hij de volgende dag een wint lint rond zijn stuur (dat alleen kopman Zoetemelk bij Gan Marcier mocht voeren, de andere renners reden met blauw lint) en keerde op de wedstrijddag op de fiets terug naar Gent. Uit een kopgroep van veertig man wist hij tien kilometer voor de meet weg te sprinten om solo de Ronde van Vlaanderen op zijn naam te schrijven. Daarmee was hij na Jo de Roo de tweede Zeeuw die deze klassieker op zijn naam wist te brengen. Bal was toen pas 21 jaar.[2] Kees Bal reed drie keer de Tour de France uit (hoogste klassering:53e). Een ongedisciplineerde levensstijl heeft bij hem een echt grote wielercarriere waarschijnlijk in de weg gestaan.

Kees Bal stond bekend als een mooie coureur met een soepele pedaaltred en elegante stijl.

Na zijn wielercarrière

Na zijn actieve wielercarrière was Kees Bal vaak actief in de organisatie van grote wielerwedstrijden.[3]

Belangrijkste overwinningen

Lovende koppen in de Provinciale Zeeuwse Courant op 1 april 1974, daags na de zege van Bal in de Ronde van Vlaanderen, Bron: Krantenbank Zeeland, in: PZC, 1 april 1974, pag. 9.

1972

 • 7de etappe Milk Race

1973

 • 6de etappe deel B Dauphiné Libéré
 • 7de etappe Dauphiné Libéré
 • Eindklassement Étoile des Espoirs

1974

 • Ronde van Vlaanderen
 • 1ste etappe Catalaanse Week
 • Tour de l'Aude

1975

 • Proloog Tour de l'Aude

1978

 • Nederlands Kampioenschap baan, 50 km
 • Nederlands Kampioenschap Baan Derny, Elite

1979

 • 18de etappe deel B Ronde van Spanje

Auteur

Wim van Gorsel, 2015, herz. 2021

Bron

Sites

Krantenbank Zeeland, PZC en De Stem, 1970-1980

Noten