Bouman-Potter

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Bouman-Potter

Meubelconcern in Poortvliet. Familiebedrijf met ca. 200 werknemers.

Bouman-Potter in Poortvliet foto: Website Bouman-Potter

Geschiedenis van het bedrijf

Het begin

De Haagse tramconducteur en machinist Pieter Adriaan Potter stichtte op 23 augustus 1919 op de hoek van de Molenstraat/Zuidstraat een winkel in kruidenierswaren, textiel en meubels. Door de inundatie van het eiland Tholen in 1944 werd het gezin Potter gedwongen te evacueren naar Gameren (Gld.). Hier ontmoette de jongste dochter Corrie Heimen Bouman. Dit leidde tot een huwelijk (1947). Hierdoor kwam Heimen Bouman in het bedrijf van zijn schoonvader te werken. Hij breidde de zaak verder uit. Er werden hierna ook levensmiddelen, speelgoed en boeken verkocht.

Specialisatie

Nadat dhr. Bouman in 1980 onverwacht overleed kwam zijn zoon Arie in de zaak. Deze koos er voor zich te specialiseren in woninginrichting. Het levensmiddelengedeelte ('Almarkt') aan de overkant van de Molenstraat verdween in 1984 en daarvoor in de plaats kwam een grote slaapkamerafdeling.

De beide panden werden via verbouwingen flink uitgebreid en gemoderniseerd. Tegelijkertijd werd aan de Paasdijkweg een magazijn van 3000 m2 gebouwd, waardoor er extra verkoopruimte vrij kwam.[1]

Woonboulevard Poortvliet

In 1995 verdween Bouman-Potter uit de dorpskern van Poortvliet. Aan de Paasdijkweg, op een bedrijventerrein ten Noorden van het dorp, opende Bouman Potter een grote woonboulevard met een nieuwe naam: Woonboulevard Poortvliet XXL. Het nieuwe pand meette meer dan 22.000 m2. Gekozen was voor het zgn. 'shop in shop-concept', waarin de verschillende interieur-onderdelen zich als eigen 'winkels' aan de klant presenteerden. Klanten konden tijdens het winkelen tevens gebruik maken van een nieuw restaurant.

Het nieuwe bedrijfsconcept was een schot in de roos. Na enkele jaren werd dan ook al begonnen om het bedrijfsoppervlakte te verdubbelen (naar 45.000 m2).[2] Vanwege ruimtegebrek werden de magazijnen vanaf 2001 verplaatst naar St. Maartensdijk.[3] Inmiddels werkten bij Bouman Potter ongeveer 150 werknemers; 80 in de showroom in Poortvliet en 70 in of vanuit het distributiecentrum in Sint Maartensdijk.

Verdere uitbreiding

Voor verdere uitbreiding keek Bouman Potter aanvankelijk naar plan Welgelegen bij het stadje Tholen. Na twee jaar touwtrekken met de gemeente besloot het bedrijf toch dat uitbreiding in het vertrouwde Poortvliet moest worden gezocht.[4]

Eind 2006 werd bekend dat Bouman Potter op een andere manier zal uitbreiden: via overname van Weyts Interieuradviseurs uit Bergen op Zoom. Op deze wijze kon Bouman Potter ook de bovenkant van de meubelmarkt bedienen. Uitbreiding was daarnaast mogelijk via overname van een deel van het pand van buurman Budelpack. De totale verkoopoppervlakte steeg op deze wijze tot 50.000 m2. Op deze wijze nam de werkgelegenheid toe tot ongeveer 200 medewerkers.[5] Naast het bestaande assortiment kwamen er ook keukens, badkamers en tuinmeubelen bij. Via de webshop werden vele nieuwe klanten bereikt. Het restaurant werd twee keer zo groot.[6]

Vierde generatie

Bouman-Potter is nog steeds een familiebedrijf. Intussen is de leiding van het bedrijf in handen van de vierde generatie.

Auteur

W. van Gorsel, 2017

Bronnen

Sites

Website Bouman-Potter

Krantenbank Zeeland

Noten