Watersnoodwedstrijd

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken

De watersnoodwedstrijd was een voetbalwedstrijd die werd gespeeld op 12 maart 1953 in het Parc des Princes in Parijs. De wedstrijd was bedoeld om aandacht te vragen voor de slachtoffers van de watersnoodramp in Zeeland van 1953, enige weken daarvoor.

De watersnood van 1 februari 1953 was voor Bram Appel en Theo Timmermans (1926) reden om samen met andere, in het buitenland spelende, Nederlandse voetbalprofs middels een officieuze interland tegen de Fransen geld in te zamelen. Het uitschot, zoals de profs in Nederland in die dagen door de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) werden bestempeld, speelde voor 8000 toegereisde landgenoten in Parijs tegen een sterk Frankrijk en won met 1 - 2. De doelpuntenmakers waren Bertus de Harder en Bram Appel voor Nederland en voor Frankrijk Jean Saunier.

Voor Nederland kwamen uit: Gerrit Vreeken, Jan van Geen (spelend voor Nantes), Rinus Schaap (Racing Club de Paris), Cor van der Hart (Lille), Frans de Munck (1. FC Köln), Joop de Kubber, Bertus de Harder (Girondins de Bordeaux), Arie de Vroet (FC Rouen), Bram Appel (Stade de Reims), Kees Rijvers (AS Saint-Étienne), Theo Timmermans (1926, Olympique Nîmes), Wilhelm van Lent (RC Lens) en Fred Röhrig (Roubaix). Gelegenheidstrainer was Edmond Delfour. Van deze spelers zijn in 2014 alleen Kees Rijvers en Wilhelm van Lent nog in leven.

Voor Frankrijk nomineerde trainer Pibarot: Ruminski (Lille) – Lazare Gianessi (Roubaix), Roger Marche (Stade de Reims) – Armand Penverne (Reims), Robert Jonquet (Reims), René Gaulon (Stade Français Parijs) – Raymond Kopa (Reims), Joseph Ujlaki ([Olympique Nîmes), Jean Saunier (Le Havre AC), René Gardien (FC Sochaux), Léon Deladerrière (FC Nancy).[1]

Eigenlijk waren er twee "watersnoodwedstrijden". Op 7 maart was al een officiële wedstrijd gespeeld ten behoeve van het Stichting Nationaal Rampenfonds. Deze wedstrijd is wat in de vergetelheid geraakt door het succes en de impact van de wedstrijd op 12 maart. Het officiële Nederlands elftal speelde in Rotterdam tegen Denemarken en verloor met 1-2. Abe Lenstra scoorde het Nederlandse doelpunt.

Betaald voetbal

De wedstrijd van 12 maart kan worden gezien als directe aanleiding voor het ontstaan van het betaald voetbal in Nederland. Na de officieuze watersnoodwedstrijd werd in Nederland de roep om betaald voetbal alsmaar groter. Hoewel de in 1952 opgerichte NBVB zeker heeft bijgedragen aan de totstandkoming van het betaald voetbal in Nederland, gaf de watersnoodwedstrijd tegen Frankrijk de doorslag. Uiteindelijk ging de KNVB in 1954 overstag. De NBVB en de KNVB fuseerden en enkele clubs uit de NBVB zoals Fortuna '54, Holland Sport (Den Haag), Alkmaar '54 en profclub Amsterdam werden opgenomen in de competities van de KNVB.

De eerste wedstrijd in het Nederlands betaald voetbal (Alkmaar '54-VVV) werd gespeeld op 14 augustus 1954 in Alkmaar.

De watersnoodwedstrijd werd op 31 maart 2004 herdacht met een vriendschappelijke wedstrijd tussen Nederland en Frankrijk (0-0).

Bronnen, noten en/of referenties
  1. L'Équipe van de 13 maart 1953