Robbert Lievense

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Robbert Lievense
Lievense.jpg
Robbert Lievense tijdens een gemeenteraadszitting. Bron: Omroep Zeeland.
Geboren 4 augustus 1983 Noordgouwe
Beroep adviseur gemeente, gemeenteraadslid en lid Eerste Kamer

Achtergrond

Robbert Lievense groeide op in het dorp Noordgouwe in Schouwen-Duiveland. Tussen 1999 en 2002 volgde hij het MEAO (administratief-juridisch medewerker/openbaar bestuur). Tussen 2009 en 2010 studeerde hij juridische zaken aan de Fontys Hogeschool. Van 2016 tot 2019 studeerde hij bestuurskunde bij ISBW Opleiding & Training.

Beroepscarrière

Robbert Lievense was tussen 2010 en heden (2024) senior medewerker en adviseur bij de gemeente Noord-Beveland. Tevens was hij bij de gemeente Schouwen-Duiveland vanaf april 2012 buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand. Ook was hij lid van het bestuur van de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten).

Politiek

Robbert Lievense deed zijn eerste politieke ervaring op in de dorpsraad van zijn geboortedorp Noordgouwe. Voor zijn opleiding (juridisch medewerker openbaar bestuur) moest hij een fictieve politieke partij oprichten. Niet veel later deed hij dat echt. Samen met onder andere Bertie Steur ('Boer zoekt vrouw') en een aantal anderen was hij één van de oprichters van Leefbaar Schouwen-Duiveland. Hij werd daarna (in 2005) voor deze partij gekozen als lid in de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland. Onder het fractievoorzitterschap van Robbert Lievense – hi wilde zelf geen wethouder worden - groeide de partij uit tot de grootste van Schouwen-Duiveland. [1] In 2021 was Robbert Lievense kandidaat voor BBB bij de Eerste Kamerverkiezingen 2021. In februari 2024 volgde hij voor die partij Pim Walenkamp op als senator. Als Eerste Kamerlid ging Lievense zich vooral bezig houden met Europese zaken, onderwijs, cultuur en wetenschap, volksgezondheid, welzijn en sport. Naast zijn werk in de Eerste Kamer bleef Robbert Lievense als adviseur 20 uur per week werkzaam bij de gemeente Schouwen-Duiveland.

Het vertrek van Robbert Lievense naar Den Haag leidde ertoe dat hij stopte met het raadslidmaatschap voor Leefbaar Schouwen-Duiveland. Door zijn negentienjarige zitting in de raad verwierf hij de bijnaam 'de onderkoning van Schouwen-Duiveland'.

Prive/Trivia

De in Zierikzee woonachtige Robbert Lievense was in 2023 12,5 jaar getrouwd met Rudi Almekinders. Vanaf maart 2023 is hij mede-eigenaar van Montmaertre pension VOF, dat door zijn man Rudi wordt uitgebaat.

Bronnen

https://krantenbankzeeland.nl/

Auteur

-W. van Gorsel, 2024

Noten