Lieven Janszn. Keersemaker

Uit Wiki ZB
Versie door Andrea van Boven (overleg | bijdragen) op 6 jun 2014 om 17:20 (Andrea van Boven heeft pagina Keersemaker, Lieven Janszn. hernoemd naar Lieven Janszn. Keersemaker: Naam)
Ga naar: navigatie, zoeken
Keersemaker, Lieven Janszn.

(Zierikzee 19 april 1528 - Delft 31 oktober 1613). Magistraat.

Behaalde aan de universiteit van Leuven zijn licentiaat in de rechten. In 1565 werd hij te Zierikzee gekozen tot burgemeester. Ofschoon katholiek keerde hij zich tegen de Spaanse overheersing, waarbij hij in conflict kwam met de baljuw, Simon Goesman, die een Spaans garnizoen binnen Zierikzee wenste. In mei 1572 liep de ruzie zo hoog op dat door de burgerij en dan vooral door de vissers, aan Keersemaker het gezag werd opgedragen. Hoopte menigeen dat hij nu de Geuzen tot de stad zou toelaten, met list en geweld wist hij zulks te verhinderen. Hierdoor werd zijn positie echter onhoudbaar waarop hij zich bij Willem van Oranje vervoegde, die hem in november 1572 tot Gouverneur van Zierikzee en Zeeland Beooster Schelde benoemde. Als zodanig trachtte hij tevergeefs in Engeland steun te verkrijgen; hij veroverde het versterkte havenhoofd van Bergen op Zoom en bracht kort daarop 17 Spaanse schepen voor Rammekens tot zinken. 24 April 1573 wachtte Keersemaker op de Schelde een Spaanse vloot op, die onder bevel van Sanchio d'Avilla het belegerde Middelburg wilde ontzetten 'en er volgde een gevecht, zoo bloedig en verwoed, als op de Zeeuwsche stromen nog niet gestreden was' (Nagtglas). In juli 1573 werd Keersemaker door Willem van Oranje tot lid van de Raad van State benoemd.


AUTEUR

L. Hageman, gecontroleerd redactie 2013


LITERATUUR

Nagtglas, Levensberichten.


AFBEELDING

Zeeslag op de Schelde (24 april 1593) tussen Spanjaarden en Watergeuzen. Linksboven Vlissingen. Keersemaker voerde de Geuzen aan.


Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984


(Zierikzee 19 april 1528 - Delft 31 okt. 1613). Magistraat. Behaalde aan de universiteit van Leuven zijn licentiaat in de rechten. In 1565 werd hij te Zierikzee gekozen tot burgemeester. Ofschoon katholiek keerde hij zich tegen de Spaanse overheersing, waarbij hij in conflict kwam met de baljuw, Simon Goesman, die een Spaans garnizoen binnen Zierikzee wenste. In mei 1572 liep de ruzie zo hoog op dat door de burgerij en dan vooral door de vissers, aan Keersemaker het gezag werd opgedragen. Hoopte menigeen dat hij nu de Geuzen tot de stad zou toelaten, met list en geweld wist hij zulks te verhinderen. Hierdoor werd zijn positie echter onhoudbaar waarop hij zich bij Willem van Oranje vervoegde, die hem in november 1572 tot Gouverneur van Zierikzee en Zeeland Beoosterschelde benoemde. Als zodanig trachtte hij tevergeefs in Engeland steun te verkrijgen; hij veroverde het versterkte havenhoofd van Bergen op Zoom en bracht kort daarop 17 Spaanse schepen voor Rammekens tot zinken. 24 April 1573 wachtte Keersemaker op de Schelde een Spaanse vloot op, die onder bevel van Sanchio d'Avilla het belegerde Middelburg wilde ontzetten 'en er volgde een gevecht, zoo bloedig en verwoed, als op de Zeeuwsche stromen nog niet gestreden was' (Nagtglas). In juli 1573 werd Keersemaker door Willem van Oranje tot lid van de Raad van State benoemd.


KEETEN

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984


Water tussen Duiveland en Tholen, in het oosten in het Mastgat uitkomend, in het westen in de Roompot (Oosterschelde). Vo:56r de totstandkoming van het Schelde-Rijnkanaal maakte het deel uit van de vaarroute van Antwerpen naar de Rijn. Het water dankt zijn naam aan de zoutketen die op de Duivelandse zeedijk bij Vianen hebben gestaan; hierin huisden de arbeiders die zich bezighielden met de selnering of zoutwinning. De naam wordt reeds vermeld in de 14e eeuw.


AUTEUR

J. Kuipers


LITERATUUR

Van der Aa, Aardrijkskundig woordenboek. Van Goor's aardr. wb. van Ned. A.A. Beekman. De wateren, 154, 155. M. Schönfeld, Nederlandse waternamen, 30. Wilderom, Tussen afsluitdammen II