JVOZ

Uit Wiki ZB
Versie door W. van Gorsel (overleg | bijdragen) op 26 jul 2021 om 11:56 (Sites)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
JVOZ

JVOZ staat voor Jeugd Voetbal Opleiding Zeeland. Deze jeugdvoetbal-organisatie werd in september 2004 opgericht door Dennis de Nooijer, Gerard de Nooijer en Dolf Roks.

De wedstrijden van JVOZ worden gespeeld op het veld van VC Vlissingen, foto: Footballculture.com

Doelstelling

Het doel van de voetbalopleiding is de ontwikkeling van talentvolle Zeeuwse jeugdvoetballers tussen 8 en 18 jaar via trainingen en wedstrijden te stimuleren. Door het ontbreken van een profclub in Zeeland moeten talentvolle Zeeuwse voetballertjes anders vaak heel ver weg voor trainingen en wedstrijden bij profclubs buiten de provincie Zeeland. Daar is voor ouders en spelers vaak heel veel tijd mee gemoeid en er blijft daardoor vaak weinig vrije tijd over voor de jonge voetballers.[1]

Werkwijze

Om voor JVOZ in aanmerking te komen kunnen jonge voetballers meedoen aan de zgn. talentendagen. Op deze dagen worden jonge spelertjes beoordeeld op hun vaardigheden op een aantal onderdelen van het voetbal, bijv. passen en trappen, inzicht, techniek, motoriek, snelheid etc. De beste spelertjes kunnen hun voetbalopleiding daarna bij JVOZ voortzetten. Wel krijgt elk spelertje aan het eind van elk seizoen een soort 'rapport'. Als daarin wordt vastgesteld dat er te weinig progressie is geboekt moeten de spelertjes in principe terug naar hun oude club.

Dennis de Nooijer aan het werk bij JVOZ (2008), foto: PR, Bron: De Faam/De Vlissinger, 1 okt. 2008, pag. 47

Bij JVOZ wordt 3 tot 4 keer per week getraind. Indien noodzakelijk worden de spelertjes per busje naar de trainingen gehaald en gebracht.

Na hun opleiding bij JVOZ kunnen de jonge voetballers in principe terug naar hun oude club, die dan profiteert van de toegenomen vaardigheden van de speler. In de praktijk stroomt een deel van de jonge spelers ook door naar een profclub buiten Zeeland.

Locatie

In de eerste jaren van het bestaan van JVOZ vonden de trainingen en wedstrijden plaats op een centraal gelegen plaats in Zeeland, in Kortgene. Omdat er vanaf 2006 een samenwerkingsverband ontstond met het Scheldemondcollege in Vlissingen, waardoor school- en trainingstijden beter op elkaar konden worden afgestemd, is men in 2012 in Vlissingen (terrein Baskensburg) en Oost-Souburg (sportpark De Alblas) gaan voetballen. In Vlissingen deelt men het complex met de clubs GPC Vlissingen en VC Vlissingen.[2]

Teams

JVOZ kent alleen jeugdteams, geen eerste elftal. Er zijn zeven jongensteams (onder 11 t/m onder 17) en twee meidenteams (onder 14 en onder 17).

Samenwerking

Tussen 2006 en 2010 werkte JVOZ nauw samen met de jeugdopleiding van Feyenoord. Vanaf 2010 is men een samenwerkingsverband aangegaan met FC Twente. Dit betekende in de praktijk dat FC Twente assisteerde op voetbaltechnisch, maatschappelijk en commercieel gebied, terwijl JVOZ FC Twente de eerste keuze had bij het contracteren van talenten. Daarnaast vonden er wederzijds stage-uitwisselingen plaats en was er kennisuitwisseling. De samenwerking met FC Twente werd vanaf de zomer 2015 niet meer voortgezet vanwege bezuinigingen bij FC Twente. Daarna is een nieuw samenwerkingsverband opgestart met Sparta Rotterdam.

Naast samenwerking met een BVO (Betaald Voetbal Organisatie) is er vanaf 2006 ook samenwerking met het Scheldemondcollege in Vlissingen. Vele jonge voetballers van JVOZ volgen een studie aan het Scheldemond-college. De inhoud en de organisatie van de (sport)lessen op deze Vlissingse scholengemeenschap zijn zo opgesteld dat een en ander goed aansluit op de te volgen trainingen bij JVOZ.

Toekomstige structuur

Technisch

In februari 2015 hebben oprichters Dennis en Gerard de Nooijer hun taken neergelegd bij JVOZ. Aanleiding hiervoor was de door het bestuur bedachte technische rol en de concrete invulling daarvan voor beide oud-profvoetballers. Dolf Roks bleef nog wel verbonden aan JVOZ. Hij was technisch coördinator van de opleiding, een functie die momenteel (2021) wordt vervuld door Rogier Veenstra.

De technische staf bestaat op dit moment (2021) verder uit: Daryl & Kevin Hollander (JVOZ O17), Salim Ben (Sallem JVOZ O16), Dennis But (JVOZ O15), Salim Achoui (JVOZ O14), Aloys Lockefeer (JVOZ O13), Joshua van Dolder (JVOZ O12), Jesper Harinck (JVOZ O11), Peter Tahitu (JVOZ MO17) en Clemens Bokmans (JVOZ MO14). Keeperstrainer: Mohammed El Bekkaoui

Bestuur

Waarnemend voorzitter is Roel Latuheru. Esther Vendrik is secretaris en Jos Herselman penningmeester. Technische zaken valt onder verantwoordelijkheid van Roel Latuheru en Kevin van Iersel, commerciële zaken onder Felix van der Meer en Ilse de Mol.

Raad van Toezicht

De raad van toezicht wordt gevormd door de volgende personen: Rinus Voet, Jan Kolijn en René van der Waal.

Auteur

Wim van Gorsel, 2015, herz. 2021

Bronnen

Sites

Noten